Nejstarší česká dopravní značka stojí v Humpolci již 300 let!

TNBiz, 3.12.2016
Nejstarší dochovaná dopravní značka je čubovník

Na první pohled je to obyčejný kamenný sloupek u cesty. Ale není to tak! Je to podle všeho nejstarší dopravní značka u nás - takzvaný brzdový kámen neboli čubovník. Ten u Humpolce stojí už téměř 300 let. Je na něm vytesán brzdový klín, který formany s povozy upozorňoval na prudký kopec. "Byla u něj hromada klínů a ty si formani brali a brzdili z kopce tak, že ten klín dali mezi kolo a řekněme nárazník," vysvětlil Jiří Fiala, tajemník městského úřadu v Humpolci.

Bývalo dobrým zvykem, že ti co jeli do kopce, použité klíny z pod kopce zase vyvezli nahoru. Zajímavostí je i to, že dopravní značka stojí na levé straně silnice a je to proto že se u nás do roku 1939 jezdilo vlevo.

Oproti novodobé plechové dopravní značce působí ta prastará kamenná mnohem majestátněji. Takové brzdové kameny se u cest stavěly na základě dekretu vydaného ještě Marií Terezií. V Česku se jich dochovalo posledních pět nebo šest.

Dopravní značky se v tuzemsku postupně měnily. Z kamenných se staly dřevěné a v roce 1935 se poprvé objevily plechové. Bylo jich šest a byly modrobílé. V roce 1938 pak přibyly další a už byly i různě barevné. A od šedesátých let minulého století dostaly dopravní značky dnešní podobu - jen se postupem doby různě vylepšovaly, upravovaly a přidávaly se nové.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky