AKTUÁLNĚ Z PRAHY 4

  • Výluka tramvají v ulici Na Pankráci


    Z důvodu výstavby nové tramvajové trati (prodloužení až před OC Arkády Pankrác) dojde od 28. dubna 2024 k výluce tramvají v ulici Na Pankráci. Odpojení trakčního vedení si vyžádá odstávku v úseku křižovatek Na Pankráci x Na Veselí až po křižovatku Na Pankráci x Hvězdova, tj. do zastávky Pankrác, a to až do odvolání. Ukončení výluky se předpokládá do 30. prosince 2024.
  • Školáci zdokumentovali příběhy sousedů z Prahy 4


    Příběhy našich sousedů, vzdělávací projekt neziskové organizace Post Bellum pro žáky osmých a devátých tříd základních škol a tercií a kvart víceletých gymnázií, vstoupil do fáze závěrečné prezentace. V Praze 4 letos účastníci projektu zdokumentovali 14 příběhů 14 obyvatel městské části.
  • Praha 4 si připomíná oběti i hrdiny z doby nacistické okupace


    Na území městské části Praha 4 je více než dvě stě pomníčků a pamětních desek, které připomínají oběti nacistů i hrdiny, kteří v době okupace nerezignovali a bojovali proti okupačnímu režimu. V těchto dnech k nim městská část, jako každoročně, umisťuje věnečky, aby uctila jejich památku.
  • Do projektu Záhonky pro školky letos vstoupily MŠ Mendíků a MŠ Točitá


    Také v letošním roce pokračuje úspěšný projekt Záhonky pro školky, jehož prostřednictvím městská část Praha 4 v rámci ekologické výchovy a místní Agendy 21 poskytuje svým mateřským školám, které o program projeví zájem, už čtyři roky vyvýšené záhonky pro pěstování zeleniny, bylinek nebo třeba okrasných rostlin.
  • Praha 4 vyjednala odklad prací na novém Podolském mostě


    V letošním roce omezí na několik měsíců dopravu v městské části Praha 4 dvě velké stavby. První, pokračující rekonstrukce Barrandovského mostu a s ní spojené problémy při cestách mezi Prahou 4 a Prahou 5, už začala a potrvá do konce letních prázdnin. Tou druhou jsou práce na výstavbě nového Podolského (Dvoreckého) mostu, které od začátku června do konce listopadu výrazně zkomplikují provoz nejen na samotném nábřeží, ale také v Jeremenkově ulici a především na křižovatce Dvorce.
  • Pozvánka: Pietní akty pořádané městskou částí Praha 4


    Městská část Praha 4 pořádá také letos pietní akty jako vzpomínku na konec 2. světové války, její oběti i hrdiny.
  • Výstava ve foyer úřadu připomíná hrdiny z Mariupolu


    Obránce ukrajinského města Mariupol, kteří dlouhé dny bránili své město a metalurgický závod Azovstal před ruskými agresory, připomíná panelová výstava nazvaná Oči Mariupolu, kterou dnes ve foyer Úřadu městské části Praha 4 zahájili svými projevy starosta MČ Praha 4 Ondřej Kubín (ODS) a 2. tajemnice pro humanitární spolupráci a styky s krajany a tisková mluvčí Velvyslanectví Ukrajiny v České republice paní Nadiia Malovana.
  • Participativní část rozpočtu 2024 - Bylo zahájeno hlasování


    V rámci participativního rozpočtu občané podávají podněty, co by se za vyčleněné finance mohlo v Praze 4 zrealizovat. Své podněty předkládají městské části k posouzení z hlediska realizovatelnosti. Vyvrcholením procesu je hlasování o tom, které podněty mají být z peněz participativního rozpočtu realizovány. Hlasovat můžete až do pátku 3. května 2024 do 12:00 hod. Odkazy na hlasování v článku...
  • Výdejna parkovacích oprávnění v Jílovské se vrací k běžnému provozu


    Od pondělí 22. dubna 2024 bude výdejna parkovacích oprávnění v objektu Jílovská 1148/14 fungovat v běžném režimu. Bude zde tedy možné platit v hotovosti i platební kartou. Za způsobené komplikace z předchozího týdne se klientům omlouváme.
  • Poslední adresa Antonína Šindeláře, podnikatele a politika


    Pamětní tabulka na domě číslo 1664/1 v ulici Sdružení v Nuslích připomíná od pátku 19. dubna 2024 úspěšného podnikatele a politika Antonína Šindeláře, kterého komunistický režim připravil o podnikání, majetek a nakonec i život. Připomíná stavitele, který se mimo jiné podílel na vzniku vilové osady Dobeška. Umístění pamětní tabulky se zúčastnili představitelé městské části Praha 4, zástupci Ústavu pro studium totalitních režimů, Kabinetu dokumentace a historie Vězeňské služby ČR a Vojenského historického ústavu Praha.
  • Participativní rozpočet 2024: veřejnost rozhoduje o přidělení finančních prostředků


    I v letošním rozpočtu městské části Praha 4 se počítá s položkou, kterou může svým hlasováním ovlivnit veřejnost. Jedná se o proces, kdy v rámci participativního rozpočtu vybírají hlasující z podnětů obyvatel Prahy 4 projekty k realizaci, a to v rámci tematických okruhů tzv. Regenerace a kultivace veřejného prostoru nebo Oprav chodníků a komunikací.
  • Dobrovolnictví může měnit nejen životy těm, kterým dobrovolníci pomáhají, ale i dobrovolníkům


    Česká republika se chystá na událost, která na konci dubna propojí dvanáct krajů, stovky organizací a tisíce lidí ve prospěch společného dobra. Součástí bude i Praha 4, která dobrovolnictví dlouhodobě podporuje. Dny dobrovolnictví proběhnou ve dnech 25. - 28. dubna 2024 a jejich součástí bude 320 dobrovolnických akcí. Více, pozvánka a program v článku ...
  • Praha 4 posiluje bezpečnost v okolí škol


    Letos se po delší odmlce vrací do ulic městské části Praha 4 oblíbená akce Smajlík. Dopravně preventivní akci pořádá Úřad městské části Praha 4 a Policie České republiky. Děti si opět připravily pro řidiče smajlíky a mračouny.
  • Udílení čestných občanství 2024


    Čestná občanství Prahy 4 převzalo tento měsíc z rukou starosty městské části Praha 4 Ondřeje Kubína (ODS) sedm osobností, které žijí v Praze 4 a svou společensky významnou činností nebo výkony ve své profesi přispěli a přispívají k šíření dobrého jména městské části. Novými čestnými občany se stali fotbalista Karol Dobiaš, skaut a politický vězeň Jiří Lukšíček, umělecký fotograf Jan Saudek, lékař Zdeněk Petráň, vysokoškolský pedagog Jaroslav Procházka, herečka a zpěvačka Jitka Molavcová a architekt, herec a spisovatel David Vávra.
  • Praha 4 vás zve na Branický knižní malotrh 2024


    Knižní nadšenci, pozor! Druhý ročník knižního Malotrhu je tady! Přijďte se v sobotu 8. června 2024 připojit k naší knižní oslavě, kde se setkáme s nejnovějšími knihami, autory a spoustou další zábavy. Moderní bookfest, který si nemůžete nechat ujít! Podrobnosti a postupně aktualizovaný program v článku ...

Další aktuality