Jaký význam to pro Salon vín má?

Návštěvnost je už nyní dobrá. Bereme to spíše jako ocenění všech zaměstnanců. Zkrátka, že to, co děláme, děláme dobře. Návštěvníci jsou s našimi službami a víny spokojeni. Je to také ocenění pro vinaře, protože bez nich a jejich dobrých vín by Salon neexistoval. Nemalou roli hraje také přístup k zákazníkům.

Jak moc jste se pouštěli do „volební“ kampaně?

Upozorňovali jsme na sebe. Například na facebooku. V Salonu jsme měli ještě letáčky, hlasovat bylo možné už i tady.

Ilustrační foto.
TOP vinařský cíl? Mezi turisty zvítězil valtický Salon vín. Opět po třech letech



Oslavili jste nějak úspěch?

Zatím ještě plně ne. Ve čtvrtek jsme měli více akcí, takže jsme nebyli všichni pohromadě. Určitě si ale čas na oslavu najdeme.

V čem je podle vás síla Salonu vín?

Od roku dva tisíce se podařilo vybudovat silnou značku. Jde o pojem. Další ročník bude zase rekordní. Do soutěže se přihlásilo více než dvanáct set vín. Navíc když k lidem přijíždí návštěva, která chce ochutnat dobrá vína, často je berou k nám. Vědí totiž, že je nezklameme. V neposlední řadě je důležitý personál. Jak ve sklepě, tak na recepci. Zmínit chci ještě doplňky, jako třeba místní sýry. Obrovským plusem je naše umístění na zámkuv Lednicko-valtickém areálu.

Jak rychle mezi lidmi stoupají znalosti o víně?

Pomalu, pozvolna… Ale stále. Jezdí k nám ti, kteří už ví, do čeho jdou, a cíleně míří za ochutnáním jednotlivých vzorků. Poslední dobou přibývá zájezdů cestovních kanceláří. Tuzemských i ze zahraničí. Máme obrovský nárůst návštěvníků z Asie. Snažíme se je trošku vzdělat. Představujeme jim Českou republiku a místní vína.

Možná je to stereotyp, ale… Narazíte ještě na naprostého laika, jenž do sebe převrátí skleničku najednou?

Jsou takoví. A budou vždycky. Mladí nabírající zkušenosti se postupně učí, ale zase je nahradí noví mladí.

Společné focení lídrů jihomoravských kandidátek.
Vína danit nechceme. Tvoří i kulturu, shodli se lídři jihomoravských kandidátek



Setkáváte se i s kritikou?

Určitě. Máme na webových stránkách místo, kde lze psát své připomínky. Některé jsou zajímavé. V minulosti se například objevilo přání o časové prodloužení degustace. Vytvořili jsme proto program na sto padesát minut. Pak se ale objevily i žádosti, aby sommeliéři běhali v kroji po sklepě. To moc nejde…

Neříkejte, že byste do toho nešel.

Říkám jim na to, že oni na stavbu také nechodí v obleku. Kroj je hlavně sváteční. Vůbec si třeba neumím představit, že když se naskladňuje víno a běhám s rudlem, že bych si šlapal po mašlích. Některým žádostem se musíme pousmát. Chápu, že návštěvník by rád viděl běhat sommeliery v krojích. Určitě by se s námi chtěli vyfotit, nicméně v deseti stupních Celsia je potřeba být oblečený trochu jinak.