Například v Zahnašovicích na nový příkaz vyzráli po svém.

„Naše hospodářka nám sice pověřence dělat nemůže, s vedlejší obcí jsme se ale dohodli, že necháme obě pracovnice proškolit, a pak bude dělat kontrolu naše hospodářka u nich a jejich nám. Problém se sháněním kvalifikovaných pracovníků nám odpadne,“ líčí tamní starosta Drahomír Jura. Připouští, že jde zatím o tak trochu neoficiální řešení.

„Zjišťujeme, jestli v tom nebude nějaký háček, jisté to ještě není. Hospodářky to budou dělat za další minimální mzdu, takže se jim to určitě vyplatí. Zároveň se to však vyplatí i nám, když už to musí být, protože nebudeme mít výdaje s hledáním pověřenců,“ dodal zahnašovický starosta.

Náplní práce pověřenců by mělo být vydávání směrnic, kontroly hesel na počítačích, flash discích a podobně. Podrobně to ale ani samy obce ještě nevědí.

Ilustrační foto
Zvýšení platů v příspěvkových organizacích přijde Kroměříž na tři miliony

Nad náplní práce pro pověřence tak zatím tápou třeba v Ratajích.

„Buď nám s tím pomohou naši IT technici, nebo budeme muset najmout nějakého externistu. Popravdě ještě nevím, co vůbec pověřenec bude dělat. Nejspíš by nám měli udělat audit, jestli máme vše v pořádku a dát nám vědět. Podrobně to zatím ale nevím,“ krčí rameny starosta Antonín Říkovský.

Například Šelešovice pak patří mezi obce, které nařízení určitě finančně zatíží.

„Zadarmo to samozřejmě nikdo dělat nebude, ani nemůže,“ konstatoval pro Deník tamní starosta Josef Palička.

Nového zaměstnance však Šelešovice podle svého starosty kvůli novému nařízení přijímat nebudou.

„Nejspíš to budeme řešit formou nějakého externisty, který bude fungovat třeba na dohodu. I tak budou výsledné náklady dost nepříjemné a to je ještě otázka, jak se k tomu potenciální pracovník postaví,“ krčí rameny starosta.

S dalšími výdaji pak obec počítá kvůli pořízení informačního systému pro ochranu osobních údajů: podle šelešovického starosty by se mohly vyšplhat až k desítkám tisíc korun.

Ilustrační foto.
Svůj hlas si ve volbách ohlídají také stovky voličů z Kroměřížska

Především nepříjemné náklady vidí v novém nařízení také vedení obce v Uhřicích.

„Určitě to pro nás problémy budou, především ta finanční zátěž. Co se týče samotného pověřence, budeme muset vzít někoho externě, nebo se nám to třeba podaří vyřešit v rámci mikroregionu. Zatím ale jasno nemáme,“ přiznala tamní starostka Miroslava Bartošíková.