Aktuálně se čeká na verdikt soudu ve věci žaloby na neoprávněné nabytí pozemků společností Asental. Žalobu podal insolvenční správce OKD Lee Louda.

Společnost Asental to však odmítá. „Soudu jsme již předložili dokumenty, které podanou žalobu vyvrací. Nyní čekáme na projednání této věci soudem,“ řekl mluvčí společnosti Asental Tomáš Neščák.

Kdy soud rozhodne, těžko předjímat. Nicméně podle hejtmana kraj připravuje dohodu, jejímž cílem je koupit Asentalem vlastněné pozemky, jež jsou potřeba pro scelení plochy, levněji než je původně požadovaných 200 milionů korun. „Vůle domluvit se tam je,“ tvrdí hejtman.

Zástupci Asentalu tvrdí, že krajskému úřadu takový postup už firma nabízela. Kraj prý ale na tento kompromis nereagoval a zároveň striktně vyloučil, že by pozemky sceloval sám. Vyjednávání o ceně pozemků ovšem podle nich nejsou zásadní příčinou zdržení přípravy průmyslové zóny.

"Hlavní průtahy jsou způsobeny stále nevydaným územním rozhodnutím na hrubé terénní úpravy. Proti vydání tohoto klíčového dokumentu se opakovaně odvolávají ekologická sdružení. Nevznášejí však námitky, které by jakkoli souvisely s ochranou životního prostředí, ale napadají podjatost pracovníků karvinského stavebního úřadu a zaměstnanců a představitelů magistrátu,“ rekapituluje situaci okolo příprav mluvčí Asentalu. Podle zástupců firmy nebyly z hlediska stavebně-technického shledány žádné důvody pro nevydání potřebného územního rozhodnutí.

Pokud se příprava budování zóny bude protahovat, hrozí, že nestihne vyčerpat dotaci na vybudování potřebné technické a dopravní infrastruktury zóny ve výši 750 milionů korun, jež schválila vláda. Termín čerpání je do konce roku 2020.

Několik domů a obchodních výloh na Hlavní třídě prošlo nedávno rekonstrukcí. Častěji se zde objevují také střídmější reklamní poutače.
Výzva českotěšínské radnice nese první ovoce