Dobříšský zámek nabízí v létě výstavu historických panenek i všeho, co k nim patří. Navíc s možností prohlédnout si je i v době, kdy hodné panenky už většinou spořádaně chodí do hajan. O prázdninových středách ovšem dělají výjimky – to totiž na Dobříši přivítají zájemce o večerní prohlídky.

Dagmar Veselá z dobříšského zámku ovšem upozorňuje, že při nočních návštěvách nepotěší příchozí pouze dobové panenky. Prohlídka hostinské části zámku nejen lahodí oku, ale provětrá i mozkové závity. „Je obohacena o hádanky, rébusy a další doprovodný program pro děti a dospělé,“ připomněla Veselá. S tím, že lákadlem jsou také Dobříšské přízraky na zámecké půdě či hudební program v Zrcadlovém sále.

Nedělní návštěvy zase za příznivého počasí zpestří dravci. Stejně jako v minulých letech zámek pokračuje ve spolupráci s chovatelem dravých ptáků Pavlem Řehkou z nedalekých Rosovic. Ten je sice označován jako sokolník – kromě sokola ale patří k jeho sbírce opeřenců také sýček, výr, jestřáb i několik káňat. A Řehka je nejen zvědavcům předvede, ale také o všech dokáže zajímavě vyprávět.

Novou výstavu nyní nabízí také zámecké Galerie JCM. Výtvarnice Hana Germaničová z Mníšku pod Brdy tam představuje tři desítky svých obrazů – od výjevů z Mníšku přes portréty slavných hvězd až po práce inspirované díly Alfonse Muchy a Václava Brožíka. „Mezi největší zajímavosti patří reprodukce Brožíkova slavného obrazu Husopaska či Muchovy Sarah Bernhardtové a Reklamy na sušenky,“ připomněla Germaničová, co mohou návštěvníci očekávat.

Dobříšský zámek má během prázdnin otevřeno denně; středy zpestřují večerní prohlídky a neděle po celý den sokolnické ukázky. Zatímco zámek lze navštívit od deváté do 17.30, anglický park je přístupný od sedmé ranní do deváté večer. Naopak francouzský park je uzavřen, a to na celé dva roky – kvůli revitalizaci.

Ilustrační foto.
Sucha na Příbramsku nekončí, vodou šetřete