Vedle toho trápí obor nedostatek sester, a to dlouhodobě. Ten se v některých organizacích týká také sester pro domácí péči. Z organizace poskytující domácí péči ale ve velkém neodcházejí. Jinde si ale na tento problém stěžovat nemůžou.

Sestru hledají například v Charitní ošetřovatelské a pečovatelské službě Mladá Boleslav, řekla vedoucí střediska Pavlína Šimková. V okrese pacienti po domácí péči volají, rodina se často nemůže nebo neumí postarat o nemocného tak, jak by potřeboval. A tak se obrací s žádostí o domácí péči.

Sehnat však sestru pro domácí péči není vůbec jednoduché. „Za prvé jsou méně placené než v nemocnicích a za druhé je v terénu velká zodpovědnost,“ řekla Pavlína Šimková. Zdravotník musí mít v tomto ohledu celkové přehled o různých obtížích. Musí vědět o všem.

Problém je však také ve finančním ohodnocení. „Platy by se měly zvýšit celorepublikově. Proč by se měl někdo zajímat a jít do profese, kde je velká zodpovědnost, když může jít pracovat do obchodu, kde nabídnou více peněz?“ uvedla. Charitě by ale pomohly také sestry pracující na dohodu, které by zastoupily kolegyně, které jsou třeba na dovolené, nebo jsou v pracovní neschopnosti.

V tuto chvíli charita nemusí pacienty odříkat. Během roku je ale několik exponovaných období, kdy by bylo potřeba více sester, například před Vánoci nebo před dovolenými. „To i nemocnice pouštějí domů více, případně chtějí být pacienti s rodinou a potřebujeme pokrýt zdravotní péči,“ vysvětlila.

Problém s nedostatkem personálu ale v oddělení domácí péče v mladoboleslavské Klaudiánově nemocnici neřeší. „Důležité je naplánovat cesty tak, aby sestra všude dojela, plánujeme trasy pro každou pracovnici. Nemáme problém v tuto chvíli obstarat veškerou poptávku,“ podotkla Hana Kopalová, tisková mluvčí Klaudiánovy nemocnice Mladá Boleslav.

Podle Hany Kopalové vzhledem ke stárnutí populace lze očekávat, že poptávka po této službě bude narůstat. Má to i další benefity: podle praxe se ukazuje, že domácí prostředí působí na lidi pozitivně, třeba se zkracuje doba hojení. „Jsou ale pacienti, kteří pomoc od naší zdravotní péče potřebují dlouhodobě. Šetří to ale i čas, když za výkony nemusí jezdit do nemocnice, mají komfort, jsou v prostředí, které znají,“ uvedla.

Domácí péče musí být tzv. indikovaná. Aby byla hrazena ze zdravotního pojištění, musí být předepsána lékařem při propouštění z nemocnice, nebo ji musí předepsat praktický lékař. Jak vysvětlila Hana Kopalová, nejčastější formou domácí péče je pomoc při převazování zranění, podávání léků a podobně.

Do tohoto oboru patří také péče o umírající. To je téma, o kterém se v poslední době hovoří stále více: lidé by si v mnoha případech přáli zemřít doma, nikoliv v nemocnicích. Paliativní péče je ale v České republice poměrně na začátku.