Na radnici bude dnes oficiálně zahájen již 24. ročník Česko-německého týdne, který každoročně pořádá Slezsko-německý svaz Krnov a spolek Heimatkreis Jägerndorf (domovský okres Krnov). Krajany kromě Krnova čeká i výlet na Praděd. Týden po nich se pokusí zdolat tuto horu i prezident Miloš Zeman. Německé návštěvníky přivítají i v obcích na Krnovsku.

V katolickém kostele v Holčovicích se zítra zúčastní odhalení pamětní desky věnované zbořeným evangelickým kostelům. V sobotu v Liptani chtějí zhlédnout rekonstrukci Liptaňské tragédie ze září 1938.

Dům, ve kterém se odehrála Liptaňská tragédie, se 22. září poprvé otevře veřejnosti.
Osmdesát let od Liptaňské tragédie chystají na místě rekonstrukci masakru

Na programu je také již tradiční setkání se studenty v krnovské synagoze, které se uskuteční v pátek 21. září od 9.30 hodin.

„V rámci 24. česko-německého kulturního týdne vyhlásil spolek krnovských německých rodáků soutěž na téma významné roky 1918, 1938, 1948, 1968 v historii České republiky. Prezentace studentů v německém jazyce bude hodnotit porota a vítězové obdrží hodnotné finanční a věcné ceny. Cílem soutěže je připomenout osudové historické události České republiky a motivovat žáky ke studiu německého jazyka. O kulturní program se postarají studenti Střední pedagogické školy a Střední zdravotnické školy v Krnově,“ popsala plánovaný průběh pátečního dopoledne spoluorganizátorka Česko-německého týdne Květoslava Kukelková.

Pravidelnou součástí česko-německých týdnů bývá hudba, o kterou se letos postarají Hudební sdružení Krnov a studenti krnovského gymnázia spolu s žáky Augustinerschule Friedberg. Studentům bude patřit Koncertní síň ve čtvrtek v 18 hodin.

Závěrečný koncert Hudebního sdružení Krnov, který je věnován 110. výročí založení Krnovského chrámového sboru, se koná v sobotu 22. září v 17 hodin.

Parní vlak vedený lokomotivou Rosnička vypravený u příležitosti 130 let železnice z Hanušovic do Jeseníku.
VIDEO: Horská trať slavila výročí, cestující svezla Rosnička