Experti v laboratoři testovali stoličky určené pro děti ve věku zhruba od šesti měsíců. dTest mimo jiné zjišťoval, jestli se židličky mohou s dítětem převrátit dopředu, vzad nebo do strany. Při testování se odborníci řídili aktuálně platnou normou ČSN EN 14988:2018, která u dětských vysokých židliček přesně stanovuje bezpečnostní požadavky na jejich konstrukční zpracování i zkušební metody, kterými se prověřují. Testovací metoda při zkoušce stability simuluje situace, kdy se dítě v židličce naklání do stran nebo se odstrčí od stolu.

Ryby - ilustrační foto.
Malachitová zeleň. Do Česka se dostaly tisíce pstruhů se zakázanou látkou

„Pokud měly stoličky ve výbavě pultík a nastavitelnou opěrku zad, testovali jsme všechny možné varianty. Při zkouškách stability jsme odhalili čtyři rizikové modely – Baby Mix 2v1, Caretero Primus, Caretero Homee a Scarlett Kombi. Reálně hrozí, že se tyto židličky s dítětem převrátí dozadu,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka spotřebitelského časopisu dTest a dodává: „Tyto židličky nepovažujeme za vhodné a pro děti bezpečné, podali jsme proto podnět České obchodní inspekci kvůli nedodržení platné normy.“

Riziko převrácení stoličky

Žádný rodič si určitě nechce ani představit, jaká nebezpečí s sebou nese převrácení stoličky. Poznat rizikovou židličku přitom nelze jinak než při testování. Všechny nedostatečně stabilní výrobky mají shodou okolností jedno společné, a to podobnou konstrukci. Jedná se o typ, který je možno rozložit na samostatnou židličku a stoleček.

„Dvěma židličkám jsme udělili nedostatečnou známku i za jejich konstrukční zpracování. U modelů Caretero Homee a Scarlett jsme totiž mezi sedačkou a opěradlem narazili na skuliny, ve kterých mohou dětské prsty uvíznout nebo se dokonce skřípnout,“ dodává Hana Hoffmannová.

Přehled testovaných vysokých dětských židliček najdete na webu www.dtest.cz/detske-zidlicky. Kompletní výsledky testu dětských židliček přineslo dubnové vydání časopisu dTest.

Kuřecí maso. Ilustrační foto.
Kauza drůběžího se salmonelou: Česko chystá další kontroly polského masa