Znouzectnost s punkovou pověstí, k Amy Winehouse přirovnávaná Klára Vytisková i na české hudební scéně nepřehlédnutelná Vladivojna La Chia. Na chomutovský festival Otevřeno, který láká na nekomerční produkci hlavně pod otevřeným nebem, míří dvanáct kapel, ale také pět divadel. V pouhých devíti dnech poctí publikum výběrem toho nejlepšího.

Festival začne v sobotu 26. května v 15 hodin sérií koncertů na Hřebíkárně, kde vystoupí Lake Stopper, Driák, Tragedies, Znouzecnost, Volant a Trautenberg.

Po první dávce kultury tempo v dalších dnech zpomalí. Diváci naskočí na další vlnu Otevřena po týdnu, kdy soubor NaHraně rozehraje v divadle kabaret protkaný šibeničním humorem o nevyléčitelnosti lásky s názvem Neskonalá. Následovat bude hra Proton!!!, což je originální kus divadla Vosto5, a také inscenace Valérie a týden divů Latriny Magiky. Po nich naskočí několik desítek mladých umělců chomutovské základní umělecké školy s originálním zpracováním klasického příběhu Romea a Julie.

Festival skončí jako začal. Pořádnou hudební smrští, kdy během jediného dne 8. června na scéně před divadlem vystoupí Audrey Martells and Walter Phishbacher Trio, Vladivojna La Chia, Klara and the Pop, Takin' off, Lake Malawi a The Complication. „Máme velkou radost z vystoupení Lake Malawi, kteří se nám sami ozvali poté, co v médiích zjistili, že hostem posledního ročníku byla kapela My Baby,“ řekla Věra Fryčová ze společnosti Kultura a sport Chomutov.

„Kromě toho, že jde o jejich oblíbené uskupení, ocenili i odvahu nasazovat do programu jména, s nimiž se na většině hudebních festivalů návštěvník nesetká,“ dodala jednatelka pořádající organizace.

Zvláštní místo na Otevřenu má místní základní umělecká škola. „Diváky si dovolíme pozvat na všechna představení v divadle, ale hrdí jsme především na výsledky dlouholeté spolupráce s chomutovskou základní uměleckou školou, která uvede na náměstí 1. máje baletní vystoupení Romeo a Julie,“ připomněla Fryčová.

Tak vypadalo Otevřeno loni: 

tak v roce 2014: 

a tak ještě rok předtím: 

Představení režírovala Světlana Dundrová a Barbora Nováková a bude doprovázené speciálním nasvícením, které muzikálu dodá atmosféru i emoce. „Není to čistě taneční projekt, ale hlas hlavním postavám propůjčí žáci. Je to podruhé, co používáme tuto kombinaci,“ zmínila Nováková s tím, že se na muzikálu podílí na 50 účinkujících, kteří pilně nacvičují už půl roku.

Festival Otevřeno pořádá Chomutov už popatnácté. Tentokrát je program oproti minulému roku o něco užší. „V první řadě nám ubyly dva hrací dny. Druhým aspektem je pak skutečnost, že termín konání festivalu koliduje s obdobnými akcemi v regionu. Rozhodli jsme se proto v nejexponovanějším termínu od naší produkce upustit,“ vysvětlila Věra Fryčová.

Program je také nejsilnější v první a poslední den konání, což bylo dáno možnostmi vystupujících.

Ilustrační fotografie.
Cyklostezka mezi Prunéřovem a Černovicemi je už otevřená