Kromě končící a budoucí ředitelky se do výběrového řízení přihlásil také bývalý ředitel obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko Tomáš Veselý.

Miroslava Poskočilová.Zdroj: Archiv

„Doporučení komise, která při výběrovém řízení posuzovala tři přihlášené kandidáty, bylo naprosto jednoznačné. Rada města se proto s výběrem komise plně ztotožnila a Miroslavu Poskočilovou jmenovala do funkce ředitelky děčínského zámku,“ poznamenal primátor města Děčína Jaroslav Hrouda s tím, že nová ředitelka má půlroční zkušební dobu.

Poskočilová chce zámek více otevřít i střední generaci a více jej zviditelnit. „Mám pocit, že na zámek chodí převážně senioři nebo školy, ale chybí mi tam střední vrstva. Zámek by měl být aktivním místem pro setkávání, měl by nabídnout také alternativní prostory pro svatby nebo služby na míru,“ řekla čerstvě jmenovaná ředitelka Miroslava Poskočilová s tím, že je přesvědčená, že Iveta Krupičková odvedla velký kus práce.

Zámek Děčín.
Lidé vyjadřují obavy o budoucnost děčínského zámku. Petice podporuje ředitelku

Podle jejího názoru by zámek měl propojovat a oslovovat další kulturní instituce a pořadatele kulturních akcí ve městě.

Končící ředitelka Iveta Krupičková se k rozhodnutí radních nechtěla vyjádřit. Podle svých slov se o výsledcích výběrového řízení dozvěděla od novinářů a ze sociálních sítí.

Opozice výběr kritizuje

Velké rozčarování vzbudila volba nové ředitelky zámku v řadách opozice. Podle zastupitele Petra Zdobinského jde o trafiku. „Mně osobně nejvíce vadí příliš krátká doba výběrového řízení, která říkala, že to je připravené pro konkrétní osoby s tím, že jedna je vyloučená předem, druhá dělá křoví a třetí je předvybraná,“ řekl Zdobinský, který Miroslavu Poskočilovou tipoval jako vítězku ještě před zasedáním rady.

„Vedení města přestalo brát názory svých občanů vážně. Je ke skutečnému zamyšlení, kam až může tato arogance moci dojít,“ přidalo se na sociálních sítích další opoziční uskupení Změna pro Děčín.

V Děčíně se sešli lidé na čtvrté demonstraci proti Andreji Babišovi.
FOTO: Bureš, pudeš! V Děčíně lidé počtvrté demonstrovali proti Andreji Babišovi

Kvůli květnovému odvolání Krupičkové se v Děčíně zvedla vlna nevole. Vznikla výzva a otevřený dopis, ve kterém jeho autoři vyslovovali o budoucnost zámku obavy. Tento dopis podepsaly tři tisíce lidí, mezi nimi například proděkan Univerzity Karlovy Jan Royt nebo ředitelka zámku Weesenstein Andrea Dietrich.

Podporu Krupičkové vyslovili také zástupci rodu Thunů, kterým až do začátku 30. let děčínský zámek patřil.