Noha přes nohu, popíjení čaje, úsměv na tváři, pozitivní atmosféra. Takové bylo setkání s nejlepším českým, ale i světovým lezcem Adamem Ondrou. Ani by člověk neřekl, že právě tento sympatický mladík má na svědomí tak velké věci.

Brněnský rodák se o své zážitky a postřehy podělil s děčínským publikem. Právě v Děčíně měl jednu ze svých mnoha přednášek. „Letos už jsem měl zhruba 25 přednášek. Mám teď dva týdny bez lezení, takže se to snažím naplnit prací. V uvozovkách,“ usmíval se chlapík, který přednášel také v nedalekém Ústí nad Labem. „Přednáším už od svých patnácti let. Začátky byly těžké, jako dítě jsem byl hodně stydlivý. A mluvit před publikem mě trošku dělalo problémy. Nyní už je to v pohodě, všechno je v klidu,“ přiznal.

Návštěvníci, kteří do Bělé dorazili, mohli slyšet Adamovi začátky, nebo povídání o asi dvou nejlepších výkonech sportovce z Moravy. „Dotazů je plno, hodně se opakují. Ale hlavně děti se mě ptají na docela úsměvné věci,“ podotkl.

Topení kapra v Děčíně.
KRÁTCE: Co se děje na Děčínsku? Přečtěte si stručný přehled

Ondra je trojnásobným mistrem světa ve sportovním lezení. Mezi své dva nejlepší zářezy počítá zdolání pověstné stěny Dawn Wall v masivu El Capitan v amerických Yosemitech v nejrychlejším čase. Letos navíc posunul hranice v tomto sportu - jako první vylezl v Norsku cestu obtížnosti 9c. „Na to jsem nejvíc pyšný. Tady jsem mohl využít všechny schopnosti a zkušenosti, které mám. Zdolání stěny Dawn Wall bylo úplně něco jiného. Tam jsem byl vlastně nováčkem, ze začátku to bylo těžké, hodně věcí jsem se postupně naučil. Dokud jsem nevěřil nohám, bylo to těžké, pak to šlo. Ale třeba tři mistrovské tituly stavím na stejnou úroveň,“ zdůraznil profesionální horolezec.

Brněnský rodák Adam Ondra se o své zážitky a postřehy podělil s děčínským publikem.Zdroj: Deník / Zeman Jaroslav

Rodák z Brna vysekl poklonu Labským pískovcům, ke kterým si vždy našel cestu. „S vaším regionem mám hodně zkušeností. Relativně často jsem v Labském údolí, jelikož zdejší pískovcová oblast je pro lezení asi nejlepší. Je to tady úžasné. I letos jsem tu byl. Nemám oblíbené místo, to ani nejde. Vyhledávám nejtěžší a nejzajímavější cesty. Pokud jednu cestu vylezu, tak zase hledám jinou,“ pochvaloval si.

Ondra si právě v masivu El Capitan vyzkoušel nocování ve stěně. „Samozřejmě po celou dobu nesundám lezecký úvazek. Musíte být pořád jištění. Ale spaní je to velmi pohodlné, nedělalo mi to problém. Jste na čerstvém vzduchu, co více si přát,“ zasmál se.

Pětimostí se po téměř roce částečně otevřelo řidičům.
OBRAZEM: Pětimostím po téměř roce opět jezdí auta

Přilákat přednáškou nové horolezce? „Hlavní cíl přednášky to není. Nemyslím si, že tyto akce jsou nutně jen pro horolezce. Spíše bych byl rád, kdyby motivoval lidi k jakékoliv aktivitě. Mám strašné štěstí, že jsem našel to, co mě baví. Lezení se navíc stalo mou prací. Lidé by si měli najít něco, do čeho by šli naplno a bavilo je to,“ řekl horolezec, který už se těší na Vánoce, které stráví v rodném Brně. „Na víkend jedeme a přítelkyní na krátký výlet do Itálie. Trochu si tam zalezeme. Vánoce budou u rodičů v Brně. Ale nesmím zapomenout na trénink,“ pokýval hlavou.

Pokud se ho zeptáte, co ho v lezení nejvíce baví, počítejte s jednoduchou odpovědí. „Prostě rád lezu nahoru a rád cítím pod nohami vzduch. Dostanu se na místa, kam jen tak někdo nevyleze,“ vyhrkl ze sebe. Vzápětí to ještě upřesnil. „Lezení je vlastně můj životní styl. Cestuji, poznávám nové lidi a věci. Hodně jsem se toho díky lezení naučil. Strašně mě to baví.“

Brněnský rodák Adam Ondra se o své zážitky a postřehy podělil s děčínským publikem.Zdroj: Deník / Zeman Jaroslav

Letos prolomil hranici 9c. Kam až dosahují limity brněnského mladíka? „V horolezectví mátě několik hranicí 9b+ a jednu 9c. Všechny obtížnosti jsem zvládl jako první. Teoreticky existuje ještě těžší cesta, na to momentálně nemám úroveň. Vylézt jednou 9C je dobré, zvládnout to dvakrát by bylo lepší,“ pronesl.

Rok 2018 klepe na dveře. Do budoucnosti hledí i Adam Ondra. „Obecně bych se chtěl zlepšit. Nejde o to, zvládnout těžší cestu. Beru i malé zlepšení. Pokud bych vylezl 9b+ nebo 9c v rychlejším čase, byla by to pecka. Příští rok mě v půlce září čeká světový šampionát v Innsbrucku. Na ten se budu hodně připravovat. A na podzim mám ještě připravenou jednu akci. Jde o styl, kdy o stěně vůbec nic nevíte a musíte jí zvládnout na jeden zátah. Pokud jednou uklouznete, už se to nepočítá,“ vysvětlil.

Na další koníčky nemá nejlepší horolezec na světě moc času. „Lezení mě zabírá hodně času. Seriózně se jinému sportu prostě nemůžu věnovat. Když už, tak na bázi regenerace. A nějaký koníček? Maximálně si přečtu knížku, nebo něco dobrého uvařím,“ podotkl Ondra, který vzápětí dodal: „Labské údolí je neskutečná oblast, rád se na toto území budu rád vracet.“

VYHOŘELI. Děčínští basketbalisté doma nestačili na USK Praha.
FOTO: Mizérie proti USK nekončí, Válečníci v závěru odpadli