Zrušit zrušení zakázky na opravu bývalé podmokelské knihovny zvládla dosluhující rada města během pouhých šesti dnů. Zakázku přidělila jediné firmě, která ve výběrovém řízení zbyla a navíc nabídla výrazně vyšší cenu, než jakou magistrát očekával.

Zastánci zachování vnitřní podoby bývalé knihovny v Podmoklech se mohli po jednání rady, které se uskutečnilo minulý týden, zaradovat. Radní totiž zakázku na přestavbu knihovny na prostory pro úředníky zrušili. „Dosavadní rada města rozhodla o zrušení této zakázky vzhledem ke skutečnosti, že pro hodnocení zbyla jedna nabídka,“ usnesli se radní minulé úterý.

Tento týden v pondělí ale bylo vše jinak. Rada se totiž sešla na mimořádném zasedání, na kterém změnila své předchozí rozhodnutí, a zakázku zadala právě té jediné firmě, jež ve výběrovém řízení zbyla. Další dvě společnosti kvůli nesplnění kvalifikačních podmínek rada ze soutěže vyřadila.

Interiéry bývalé podmokelské knihovny.
Zmatky kolem přestavby knihovny v Podmoklech pokračují

V dosluhující radě mají většinu strany a lidé, kteří by měli být i součástí budoucí koalice. Tedy z ANO a Našeho Děčína okolo Vladislava Rašky.

Strabag Rail, který zakázku získal, nabídl cenu 21 milionů korun. Tedy o tři miliony vyšší, než kolik předpokládali magistrátní úředníci při sestavování zadávací dokumentace. „Vlhkost budovy je natolik vážná, že je nutné provést sanaci nejen z vnější části budovy, ale i zevnitř,“ připomněla mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.

Oprava bývalé knihovny totiž byla rozdělena do dvou částí. Jednou byla přestavba na úřadovny, druhou pak právě sanace. Ta se ale týkala pouze vnějšího pláště rozlehlého domu v centru Podmokel.

Bývala knihovna v Děčíně.
FOTO: Posudek NPÚ: Oprava zničí knihovnu

„Rada města proto znovu zasedala a rozhodla, že nechce oddalovat tyto vnitřní práce, aby nedocházelo k dalšímu chátrání budovy v zimním období,“ uvedla Lakomá.

Proti přidělení zakázky Strabagu vystupovali v městské radě, stejně jako dříve, pouze zástupci Volby pro Děčín. Ta pro příští volební období skončí zřejmě v opozici. „Je to hodně špatné rozhodnutí. Obzvlášť pokud zbyla jen jedna firma,“ uvedl končící náměstek primátorky Valdemar Grešík.

Kvůli rekonstrukci bývalé knihovny se zvedla vlna nevole. Vznikly dokonce dvě petice. Tu první podepsalo přes 500 lidí, druhá získala více než 652 podpisů. Petentům se kromě jiného nelíbilo, že by během přestavby měly být zničené původní, téměř 90 let staré prvky. Vybouraná měla být zdobená topení, staré dřevěné dveře nebo předsálí velkého sálu ve druhém patře.

Bývala knihovna v Děčíně.
Výzvy nestačily. Do boje o knihovnu vstupuje petice

Město přistoupilo po prvních protestech na to, že nechá udělat stavebně historický průzkum budovy. Tu navrhl na začátku 30. let podmokelský rodák Rudolf Perthen, který se podílel i na řadě staveb například ve Vídni.

Oprava bude podle magistrátu probíhat postupně tak, aby dělníci pracovali na částech, které nejsou dotčeny stavebně historickým průzkumem. To znamená, že nejprve dojde k úpravě a sanaci suterénních prostor včetně injektáží sloupů, sociálního zázemí a schodiště.

Auta ve Zbrojnické ulici v Děčíně parkují i přes zákaz.
Bezohlednost! Auta ve Zbrojnické ulici překážejí autobusům