Do programu festivalu, který se uskuteční od 8. do 9. června v malebném údolí u bývalé kovárny Na Bělici, bude mimo jiné zařazeno celkem pět muzikantů či hudebních těles.

Vybraný účinkující z konkurzu navíc dostane možnost vystoupit na hlavní scéně. „Čtyři vybraní účinkující z konkurzu vystoupí opět v rámci druhé scény Totem, která oproti minulým letům dozná určitých změn. Platí ale, že bude probíhat v sobotu od 10 do zhruba 16.20 hodin a částečně se bude překrývat i s programem na hlavní scéně,“ informoval jeden z organizátorů festivalu Jiří Kutiš.

Zájemci mohou posílat své přihlášky do 15. března. Dramaturgie festivalu pak do konce března vybere vítěze konkurzu.
Scéna Totem, která bude součástí festivalu letos počtvrté, se přesune na příjemnější místo. „Tentokrát jsme vyslyšeli volání diváků a budeme situovat scénu na mýtinu za totemem. Diváci tak budou sedět ve stínu vzrostlých smrků a v klidu bez nebezpečí úpalu sledovat dění na scéně. Doufáme, že tato změna se osvědčí a bude přínosem ke zkvalitnění diváckého zážitku z vystoupení účinkujících,“ přemítal Jiří Kutiš.

Druhá scéna Totem navíc dostane větší časový prostor a vystoupí zde tak i více účinkujících. „Každým rokem umožňujeme vystoupit nadějným kapelám a písničkářům, kteří projdou konkurzem, nebo se umístí v jiné soutěži interpretů,“ řekl Kutiš.

Letos organizátoři Folkaliště navázali spolupráci s oblastním kolem festivalu Porta na Vysočině, takže sobotní program zahájí vybraný účinkující z tohoto festivalu.

Václav Žoudlík.
Všechno jde dělat s nadhledem a humorem, říká tanečník Václav Žoudlík

I přesto, že je teprve únor, milovníci příjemné melodické hudby, kterou Folkaliště každoročně přináší, se už teď mohou těšit na program na hlavní scéně, který v sobotu 9. června odstartuje ve 14 hodin. „Zatím přinášíme seznam účinkujících podle abecedy bez časů a termínu hraní, protože tyto se můžou ještě částečně změnit,“ doplnil Kutiš.

Hlavní scénu festivalu tak ovládnou hudební tělesa Brontosauři revival, Cafe Edit, Devítka, Druhá Tráva a Robert Křesťan, FolkTeam, Jen tak tak, Kaspar Melichar, Lážo Plážo, Lístek, Marien, Načas, Passage, Pavlína Jíšová a přátelé, Pocity, Přelet M. S., Rolničky, Petra Šany Šanclová, Švédova trojka, Tomáš Kočko a Orchestr a nebo také Žalman a spol..

Kromě pořádné dávky muziky se návštěvníci údolí u bývalé kovárny Na Bělici mohou mimo jiné těšit i na loutkové divadlo.

Ilustrační foto.
Na plese budou k vidění i modely Beaty Rajské