Jen pár desítek metrů od sebe tu stojí vozy, které vozily dnešní dědečky do školy a parciální trolejbus, jenž se do krajského města dostal teprve před pár dny. A potkávají se i v ulicích, zájem je zejména o jízdu historickými vozy. Nejsou tak přeplněné jako při minulých oslavách, ale že by jezdily poloprázdné se říct také nedá.

Očekávaná byla první jízda trolejbusu z náměstí ke Kauflandu, lákala i parciální linka HaF, která vedla přes Benešovu a Telečskou ulici k útulku pro opuštěná zvířata. Tam navíc měla akci Městské policie. Řada lidí si našla cestu i na tematickou výstavu do muzea.

Přeložka silnice I/38 se vyhne Stonařovu i dalším obcím.
Známe novou trasu silnice přes Stonařov. Řidiči si oddechnou

Největší pozornost podle očekávání vzbuzuje, když se před půl pátou začínají před radnicí řadit historické vozy. Ty pak v konvoji projíždí městem. Zatímco historické trolejbusy a autobusy zaplněné jsou, v těch soudobých moc lidí necestuje. I na ně ale mávají a fotí si je davy lidí.

Po páté hodině vozy přijíždí zpět na náměstí, vysadí cestující a zamíří k vozovně. Postupně začínají mizet i vozy vystavené na náměstí. Někteří příznivci si jejich odjezd natáčí na mobil, stejně jako ředitel dopravního podniku Radim Rovner. „Sobota byla velice úspěšná. Vše, co bylo na programu se podařilo,“ hodnotí s úsměvem. Byl správný krok přesunout oslavy z vozovny do centra města? „Za mě určitě ano,“ říká závěrem.

Retrolinky budou jezdit i v neděli, stejně tak i linka HaF. Veřejnost rovněž může stále navštívit výstavu v muzeu.