Toto, ale i některé další věci bylo tématem každoročního semináře pořádaného firmou MEDIPO AGRAS. Ten se stejně, jako již poněkolikáté konal v kulturním domě v Olešné, a sjela se sem spousta zemědělců z širokého okolí. Účastníci si nejdříve prohlédli pokusy s bramborami přímo na poli a poté vyslechli několik přednášek. „Jedním z témat bylo i zhodnocení loňské sezony. Ta byla z první poloviny dobrá, hlavně tedy z hlediska ceny, v té druhé to naopak nedopadlo dobře. Způsobil to nadbytek brambor v západní Evropě, který tlačil na ceny tady u nás, " řekl Vlastimil Rasocha, ředitel této společnosti.

Zároveň dodal, že v minulé sezoně byla problematická i sklizeň brambor v období května a června. Sklízelo se prý velmi málo a hlavně se začalo pozdě. „Ohledně výhledů na letošek je zatím brzo začínat s nějakým hodnocením, přírodní předpoklady jsou ale naprosto odlišné, v porovnání s loňskem. Ve velké části Evropy panuje značné sucho, díky tomu se dají očekávat znatelně menší, doufám si tvrdit, že až extrémně nízké výnosy. Je tedy celkem reálné, že se bude zvedat i cena, " uvedl Rasocha.

Mimo něj se na akci v rámci přednáškového cyklu představili ještě například Jelle Bos , ředitel HZPC Holland BV, který hodnotil situaci v jižní Evropě, Francii, Belgii a těchto zemích, a také celá řada dalších zajímavých přispěvatelů. Po skončení všech besed si všichni přítomní došli na oběd a v jednu hodinu byla celá akce ukončena.

S komplikovanou cestou domů se musejí smířit obyvatelé ulice Nad skalkou a Větrná.
OBRAZEM: Obyvatelé ulice Nad skalkou domů kličkují staveništěm