K výměně je nutné donést platný doklad totožnosti a stávající řidičské oprávnění. Není potřeba přinést vlastní papírovou fotografii.

„Od podání žádosti mají úředníci dvacet dní na vyřízení, zpravidla to ale trvá deset až dvanáct. Zájemci si mohou požádat o vydání do pěti dnů, za které si připlatí sedm set korun. Jinak je výměna zdarma,“ uvedla mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková. O výměnu si lze požádat až tři měsíce dopředu a také zpětně.

Restaurované fosílie paleontologické sbírky brněnské Masarykovy univerzity.
Paleontologové v Brně zachránili obří fosilii ryboještěra

Řidiči, kteří svůj doklad nevymění, riskují pokutu až do výše dvou tisíc korun. „Na tyto případy narážíme při běžných kontrolách. Řidiče na blížící konec platnosti upozorňujeme,“ sdělil policejní mluvčí Pavel Šváb.

Propadlé řidičské průkazyV Jihomoravském kraji si své řidičské průkazy musí do konce roku vyměnit ještě 14 700 motoristů.
30 a méně let: 1 951
31 až 40 let: 3 435
41 až 50 let: 3 357
51 až 60 let: 2 349
61 a více let: 3 608

Propadlý řidičák překvapil i Ladislava Pochopa z Břeclavi. Před služební cestou si kontroloval doklady a zjistil, že na svůj průkaz nesmí jezdit už měsíc.

„Hned druhý den jsem zašel na úřad a vyřídil si expresní výměnu, za tři dny jsem jej měl a byl jsem rád, že byl tak narychlo. Na druhou stranu, když jsem neměl řidičský průkaz, tak jsem jezdil vlakem a mohl jsem aspoň po práci s kolegy na pivko,“ poznamenal mladý muž.