Majáles se už zařadil mezi tradiční festivaly města. I letos bylo beznadějně vyprodáno. Do Šimkových sadů v pátek mířilo více než patnáct tisíc návštěvníků. Někteří obyvatelé města však z hudebních oslav jara příliš nadšení nejsou, stěžují si na rámus nebo na opilce.

O přesunu Majálesu z centra pořadatelé neuvažují. „Šimkovy sady jsou krásné a je v nich skvělá atmosféra. Dokud nás developeři nevyženou z prostranství před Aldisem, bude pódium i tam,“ uvedl mluvčí festivalu Robert Přinesdomů.

„Lidem, kterým festival vadí, se snažíme omlouvat a prosíme je o ohleduplnost. Jsme ale přesvědčení, že lidí, kterým festival dělá radost, je víc,“ uvedl mluvčí festivalu Robert Přinesdomů a dodal, že pozitiva festivalu převládají nad zápory.
Podle mluvčího hradeckého magistrátu Petra Vinkláře bylo v posledních dvou letech vždy maximálně deset stížností. Kromě hluku lidem vadili i neukáznění návštěvníci, kteří chodí, kam nemají. Takový problém řešila i Mateřská školka Lentilka na kraji Šimkových sadů. „Jsem nerada, když opilci lezou na zahradu školky. Nepořádek uklidíme, horší je, když něco zničí, což už se také stalo,“ řekla vedoucí školky Daniela Holečková a dodala, že se s organizátorem festivalu ale vždy dá nějak domluvit.

Pomohl přesun pódií

Dříve školku obtěžoval i nadměrný hluk z festivalu, potíž se ale podařilo vyřešit: „Třásla se nám okna a bála jsem se, že se vysypou. Potom jsme ale s pořadatelem domluvili, aby pódium otočili na druhou stranu a hluk nešel přímo na nás,“ popsala vedoucí školky.

Hradecký Majáles 2018
OBRAZEM: Majáles, svátek jara a studentů