Děti z Jablonce pod hlavičkou pěveckého sboru Iuventus, gaude! získaly na Olympijských hrách sborového zpěvu World Choir Games 2018 v Jihoafrické republice zlato a stříbro. Přestože soutěž v Tshwane (dříve Pretorii) před pár dny skončila, 49 dětí z Jablonecka a jejich desetičlenný doprovod dále putuje po jihu kontinentu.

Kytička písniček, přehlídka dětských pěveckých sborů mateřských škol z Jablonce nad Nisou, proběhla 15. května v jabloneckém Eurocentru. Vystoupily sbory Jablíčko, Kapička, Mšeňáček, Pastelka, Skřivánek a děti z MŠ Slunečnice.
FOTO: Dětské pěvecké sbory předvedly, co umí

Fotografii a sloupeček textu o jabloneckých zpěvácích přinesl i tamější deník Herald. „Svatá Marie hostí špičkový sbor,“ hlásá v titulku autor Zamandulo Malonde. Slovy fotbalového žargonu: tak určitě. Vždyť jen před pár dny jablonecký dětský pěvecký Iuventus, gaude! obhájil zlatou medaili v kategorii duchovní hudba na olympiádě sborového zpěvu o pár stovek kilometrů severněji.

A aby toho nebylo málo, bodoval i v kategorii, kam v podstatě nepatří: mezi dospělými v kategorii spirituály získal stříbrnou medaili. „Obou kategorií se účastní nejlepší dospělé sbory planety, které musí projít kvalifikací,“ hlásí z JAR sbormistr Iuventus, gaude! Tomáš Pospíšil.

Pěvecký sbor Iuventus, gaude. Ilustrační fotografie.
Nebývalé sucho zkomplikovalo plány pěveckému sboru Iuventus, gaude!

Putování svých dětí sledují i rodiče. „Dcera si to užívá, prý je to tam super. Jen ten program safari, Kapské Město, Stolová hora, mys Dobré naděje…,“ zasnil se Radim Brožek. V národním parku Addo už děti zažily, co mnohý dospělý ne. Kdo může říct, že na výletě potkal prase bradavičnaté, antilopu nebo dokonce slona? Ale i další zážitky jsou nezapomenutelné. Třeba koncert v katedrále, když vypadne proud a zpívá se při svíčkách.

A ještě mnohé na děti z Jablonecka v příštích dnech čeká. „Do Prahy přiletíme 25. července,“ upřesnil Tomáš Pospíšil. A že budou rodiče a fanoušci souboru o něco ochuzeni? Cenou útěchy jim může být to, že se souborem cestuje i štáb České televize, který o jeho putování točí dokument.

Další úspěch sboru Iuventus Gaude

Sbor „spotřebuje“ na cestě po JAR více než tři miliony korun, které zaplatily dílem rodiče, dílem sponzoři a dárci včetně kraje a magistrátu. Úspěch na World Choir Games 2018 v Tshwane zaznamenaly i dva další české sbory, a to chlapecký sbor Páni kluci, jenž získal dvě stříbrné medaile, a dívčí sbor Puellae Cantantes, který má dvě zlaté a jednu stříbrnou. Oba sbory jsou z Litoměřic.

Hry World Choir Games 2018 organizovala německá kulturní společnost Interkultur. Zúčastnilo se jich na 300 sborů z více než 60 zemí světa. Konaly se v roce 100. výročí narození Nelsona Mandely, jejich hlavní ideou tak byl mír.

Iuventus, Gaude!
Dětský sbor Iuventus, gaude! získal podporu Evy Pilarové

Sbor Iuventus, gaude! působí při jablonecké Základní umělecké škole od roku 2005. Jedna z prvních a rovnou nejdůležitějších cest sboru vedla v roce 2008 na Olympijské hry sborového zpěvu do rakouského Grazu. Mezi dětskými sbory bral zlatou medaili, v kategorii duchovní hudba stříbrnou. Další rok vyhrál mezinárodní soutěž v Budapešti a byl vybrán na uvítání papeže Benedikta v Praze.