To výjimkou je rybník Kachlička na Havlíčkobrodsku, který dostal hned po prvních analýzách odebraných vzorků vody průměrnou a tak trochu varovnou známku trojku. Průhlednost vody byla jen 40 centimetů, zjištěn byl už výskyt sinic a překročena byla limitní hodnota v ukazateli chlorofyl-a. „Po koupání se doporučuje osprchovat,“ napsali hygienici z havlíčkobrodského pracoviště krajské hygienické stanice do prvního hodnocení kvality vody v letošním roce.

V úplně ideálním stavu nebyl ani rybník Ředkovec na Havlíčkobrodsku, který dostal dvojku na stupnici, která je podobná té ve škole. Tam byla voda zakalená po deštích, avšak další problémy lokalita nevykazovala.

Dalších dvanáct lokalit na Vysočině, které hygienici spolu s laboranty ze Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě v pondělí 10. června letos poprvé navštívili, vyhovuje pro koupání bez výhrad. Mezi premianty je tak i všech šest lokalit na Žďársku, kde byly před rokem vážné problémy především na rybníku Sykovec u Tří Studní, když tam žďárští hygienici v roce 2018 hned v první polovině června vyhlašovali zákaz koupání. „Letos při první kontrole nevykazoval rybník Sykovec ani dalších pět lokalit žádné nedostatky. Vypadá to nadějně, ale vlna letního až tropického počasí z posledních dnů se do kvality vody zatím nepromítla, takže jsme zvědaví, jaký bude další vývoj,“ poznamenal k závěrům po prvních letošních kontrolách rybníků a přehrad vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální na žďárském územním pracovišti KHS Kraje Vysočina Josef Roháček.

Druhá etapa rekonstrukce Smetanova náměstí v Havlíčkově Brodě
Náměstí, škola a pivovar. Stavby roku Kraje Vysočina získaly ocenění

Na jedničku obstály i všechny tři sledované lokality na Pelhřimovsku. „Lom v Horní Cerekvi se znovu už na začátku sezony jeví jako bezkonkurenční, žádné problémy jsme nezjistili na Trnávce. Mile nás ale překvapila přehrada Sedlice, kde v minulých letech bývaly problémy. Při první letošní kontrole tam měla voda průhlednost přes tři metry, což je velmi pěkné,“ komentovala stav sledovaných lokalit Kristýna Štěpánová z pelhřimovského územního pracoviště KHS.

Žádné nedostatky nenašli ani hygienici na Třebíčsku nebo na Jihlavsku, letos v těchto okresech budou sledovat shodně pouze po jedné lokalitě. Na Jihlavsku zprávu o bezproblémové kvalitě vody v Malém Pařezitém rybníku doplnili o informaci, že provozovatel koupacího biotopu Malvíny v Třešti zahájí sezonu v sobotu 15. června.

Voda měla při první kontrole teplotu od 19,6 stupně Celsia do 23,4 stupně Celsia. Nejchladnější byl Domanínský rybník na Žďársku, nejteplejší vodní nádrž Trnávka na Pelhřimovsku.

Teplota vody ve sledovaných lokalitách

(při kontrole 10. června)

Domanínský rybník (ZR) – 19,6 °C

Dalešická přehrada - Koněšínská pláž (TR), Medlov (ZR) a Pilská nádrž (ZR) – 20,2 °C

Velké Dářko (ZR) – 20,5 °C

Sykovec (ZR) – 21,0 °C

Břevnická nádrž (HB) – 21,3 °C

Lom Horní Cerekev (PE) – 21,5 °C

Koupaliště Nové Město na Moravě – 21,8 °C

Ředkovec (HB) – 21,9 °C

Kachlička (HB) a vodní nádrž Sedlice (PE) – 22,1 °C

Malý Pařezitý (JI) – 23,2 °C

Vodní nádrž Trnávka (PE) – 23,4 °C

Poznámka: Rybník Kachlička má zhoršenou jakost vody, po koupání se doporučuje osprchovat.

Zdroj: KHS Kraje Vysočina