A bude pestrý – nabídne jídlo, kulturu, poznání, zábavu. Kuchaři tří vietnamských restaurací se pochlubí skvělými tradičními pokrmy své země včetně veganských a bezlepkových, čekají vás hry, naučíte se balit jarní závitky i jíst hůlkami. Výstavu s fotkami doplní příběhy a povídání na různá témata.

Šéfkuchař Đình Đoàn, Vũ z D&V Restaurant v Českých Budějovicích předává svůj recept.Zdroj: D&V RestaurantNa sobotním festivalu si pochutnáte na vietnamských jídlech, která budou podávána v menších porcích, aby jich mohli návštěvníci ochutnat co nejvíce. Jedno z nich představuje šéfkuchař Đình Đoàn, Vũ z D&V Restaurant a stojí za vyzkoušení.

Recept na vietnamské Bun Cha
Nemusíte čekat na festival do soboty a oblíbené Bun Cha si připravit dle receptu.Zdroj: D&V Restaurant

Ingredience
bůček bez kosti 300 g (či jiné vepřové maso)
rýžové nudle bún
zelenina (mrkev, okurka, mungo výhonky, koriandr a perila)

Marinádatřtinový cukr 3 lžíce
rybí omáčka 2 lžíce
sójová omáčka 1 lžíce
limetková šťáva 2 lžíce
česnek, jemně nasekaný 2 stroužky
cibule, nahrubo nakrájená 1 ks

Zálivka na salátcukr krupice 1 lžíce
rybí omáčka 1 lžíce
rýžový ocet nebo limetková šťáva 1 lžíce
vlažná voda 2–3 lžíce
česnek 1–2 stroužky
čerstvá chilli paprička

Postup1. Maso nechte v mrazáku trochu ztuhnout, půjde mnohem lépe krájet. Bůček nakrájejte na 3 až 5 mm silné plátky. Umíchejte marinádu, vložte maso, cibuli a česnek. Důkladně promíchejte a nechte v lednici marinovat minimálně hodinu, klidně i přes noc.

2. Bůček vyjměte z marinády, očistěte ho od cibule a česneku, rozložte na pečicí mřížku, kterou položte přes plech, aby do něj odkapával tuk. V troubě rozpalte gril a vložte plech s masem. Grilujte z obou stran, dokud nebude bůček pěkně propečený. Vzhledem k malé tloušťce masa je to rychlé.

3. Na zálivku ve vlažné vodě rozmíchejte cukr a pak přilijte ocet, rybí omáčku, vmíchejte rozdrcený česnek, nasekanou chilli papričku a nechte odstát.

4. Nudle připravte podle návodu na obalu. Na salát použijte listy salátu, na nudličky nakrájenou mrkev, okurku, můžete přidat např. mungo výhonky, ale hlavně spoustu koriandru a perily, jež dodají tu správnou asijskou chuť.
5. Maso podávejte s nudlemi, salátem se zálivkou.