Firma, podle svých slov, prodloužením provozu plynárny vstřícně reaguje na probíhající jednání se státem o možném řešení rostoucí nezaměstnanosti v Karlovarském kraji.

„Jednání se státem nadále probíhají a prodloužení termínu je krokem, který by měl pomoci získat potřebný čas pro hledání vhodných řešení,“ potvrdil Jaroslav Rokos, předseda dozorčí rady Sokolovské uhelné. Vzniklá provozní ztráta, která je důsledkem růstu cen emisních povolenek, nezbytných pro provoz technologie, jde podle něj na úkor hospodářského výsledku a cash-flow firmy.

„Z dlouhodobého hlediska je podobné řešení samozřejmě neúnosné a naše společnost si provozování technologie s tak vysokou ztrátou nemůže dovolit. Ale v tuto chvíli je to asi nejschůdnější možnost, jak umožnit státu pokračovat v hledání možného řešení,“ uvedl Rokos.

Firma má zkušenosti i s průmyslovou zónou v Chebu.
Dlouho odkládané průmyslové zóny na Sokolovsku mají zelenou

O prodloužení provozu kvůli probíhajícím jednáním informovali akcionáři společnosti také zástupce jednotlivých odborových organizací Sokolovské uhelné.

Při tomto setkání rovněž představili vize pro transformaci uhelné společnosti a připravované rozvojové programy, které přispějí v nejbližších letech k zachování pracovních příležitostí v regionu.

Pozitivním efektem diskutovaného zachování plynárenského provozu by bylo dokončení zpracování kalů Ostramo. Podle akcionářů stát nemá zatím jinou tuzemskou alternativu.

Technologie ve Vřesové je totiž jedinou v celé České republice, která je umí zpracovat bez dopadů na životní prostředí. Zástupci Sokolovské uhelné stále věří, že jednání se zástupci státu mohou vést k nalezení uspokojivého řešení primárního problému, tedy zachování pracovních míst v době zásadně ovlivněné koronavirovou krizí.

Mezi lidmi panuje nervozita a lidé diskutují na téma, kdo za celou situaci kolem propouštění lidí může. Jeden tábor spílá Sokolovské uhelné, druhý svaluje vzniklou situaci na nezájem státu o náš region.