Na redakci se obrátili zástupci Českého národního registru dárců dřeně, kteří nesouhlasí s některými tvrzeními, která v článku zazněla z úst pana Ladislava Vencláka.

Inspektor strážní služby liberecké vazební věznice Ladislav Venclák (vpravo) získal Čestnou medaili Vězeňské služby za to, že daroval kostní dřeň šesti lidem.
Pracovník věznice daroval kostní dřeň šesti lidem

„Odběr dárce proběhl absolutně běžným způsobem a zcela nekomplikovaně, jednalo se o běžný výkon prováděný desítky let u stovek dárců. Průběh po odběru byl naprosto normální, dárce šel druhý den v pořádku domů,“ uvedla mluvčí registru Vladimíra Štěpánková.
Snaží se tím rozptýlit obavy některých lidí, kteří po přečtení příběhu dostali strach a chtějí se z registru odhlásit. „Vyřizujeme desítky dotazů,“ popsala Štěpánková.

NENÍ LHÁŘ

Mluvčí liberecké vazební věznice, kde Ladislav Venclák v pátek medaili přebíral, připouští, že zaměstnanec věznice není lékařem, a že některé informace lékařů si mohl špatně vyložit. Že by uváděl záměrně nepravdivé údaje ale odmítá. „Pan Venclák není lhář. Již se spojil s primářem plzeňské nemocnice a vše si vyříkali, rozhodně se nesnaží na nikoho házet špínu,“ uvedla mluvčí Radka Šmucrová. Ladislav Venclák byl na odběru vloni na jaře. „Prohlásil navíc, že by byl ochoten odběr podstoupit znovu,“ dodala mluvčí.

SNAD  POMŮŽU, říká liberecký policista Jan Žežulka. Na snímku při odběru krve.
Registr dárců kostní dřeně se rozrůstá o policisty

NENÍ NEBEZPEČNÉ

Pracovníci registru dárce sledují minimálně 10 let po odběru. „Dárce je registrem po odběru aktivně kontaktován a dotazován na zdravotní stav, případně vyšetřován. Odebrali jsme buňky takřka sedmi set dárců a žádné vážnější komplikace jsme nikdy nezaznamenali,“ vysvětlila mluvčí registru Vladimíra Štěpánková. „Je proto zcela korektní prohlásit, že dárcovství kostní dřeně není jakkoliv nebezpečné,“ uzavřela mluvčí registru. V něm právě hledají vhodné dárce pro více jak stovku nemocných pacientů