Událost, která mění dějiny Jilemnice. V zámeckém parku uložili ostatky Valdštejnů. Církevní obřad doprovázel na místě bývalého kostela sv. Alžběty v jilemnickém zámeckém parku uložení ostatků pánů z Valdštejna, někdejších majitelů panství. Objevili je tam před rokem v květnu při výzkumu archeologové z Muzea Českého ráje v Turnově. Jedná se o významný nález, který o jedno století posouvá dějiny Jilemnice.

Skalní hrad Valdštejn u Turnova. Ilustrační foto.
Setkání s vévodou, zpěv skautů. Valdštejn v Českém ráji chystá vánoční akce

„V archeologii tady v Pojizeří funguji třetí desetiletí. Každých deset let máme jeden zajímavý objev. Ale v tomto případě pro dějiny Jilemnice je to objev stoletý,“ uvedl Jan Prostředník, který vedl průzkum. Dodal, že tímto nálezem evidují posun dějin města o celé jedno století vzad, tedy z poloviny století třináctého. První písemné prameny existují až z poloviny 14. století. „Takže Jilemnice má podstatně starší kořeny, než se předpokládalo,“ vysvětlil význam nálezu archeolog.

Kosterní pozůstatky šlechtického rodu Valdštejnů ze 14. století ukrýval zahradní domek v zámeckém areálu. Na stejné místo putovaly zpět v úterý při pietním aktu. Tím ale práce muzejníků, archeologů a dalších odborníků nekončí. Jde o to zpřístupnit historii zajímavě i veřejnosti.

Horští záchranáři též cvičí zásahy v obtížných podmínkách. Tentokrát byla úkolem záchrana skialpinisty ze svahu Smědavské hory, jeho nalezení, ošetření a následný transport vysokým sněhem k cestě.
Spousta lidí pochopila, že je přilba na lyže lepší než čepice, říká Jiří Brožek

VÝZKUMY POKRAČUJÍ, NÁLEZY VYHODNOCUJÍ

„Víme, že tu jsou obrovské poklady v zemi. Někde tu odpočívá i syn Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic Jan Vilém. Je tu spousta dobových artefaktů, ať už to je keramika, kov, kamenické prvky. To je výzva,“ uvedl Jan Luštinec, uznávaný historik a ředitel Krkonošského muzea v Jilemnici.

Na nálezech se dále pracuje. Část z nich chtějí prezentovat v expozici, která na místě vznikne. Vidět je nyní jen část původního kostela svaté Alžběty, hlavní loď byla pětadvacet metrů dlouhá. „To nebyl žádný drobeček. Už nyní jsou vzadu vidět krásné gotické sanktuály ze 13. století,“ popsal s nadšením z objevu ředitel s tím, že mají hlavičky, náhrobní kameny, ale i dřevěné plastiky svatého Václava a svatého Víta.

Lyžování - ilustrační snímek
Historicky první ročník projektu LYŽUJ LESY je v polovině

EXPOZICI CHTĚJÍ OTEVŘÍT NA PODZIM

„Myslím, že expozice bude velmi zajímavá, protože bude v autentických prostorách,“ míní Luštinec. Už nyní se její část rodí a návštěvníci zřejmě již na podzim uvidí to nejstarší, co v místě je. Vytvořené jsou již modely gotického kostela a renesančního tak, jak byl původně upraven. „Právě tvoříme kopii náhrobku,“ doplnil.

Slavní sportovci spojení s výrobcem hraček v Jiřetíně pod Bukovou na Jablonecku mají svoji expozici v tamním Muzeu výroby hraček. Podívat se přijdou zhruba dvě stovky lidí ročně. Slavnostní otevření proběhlo v dubnu 2014.
V Jizerských horách oslaví rodáky z regionu. Vzdají hold olympijským legendám

Jilemnice počítá s částkou na expozici a úpravu domku ve výši 8 milionů korun. „Požádali jsme o dotaci na Ministerstvu pro místní rozvoj,“ potvrdila starostka Jana Čechová. Pokud budou se žádostí úspěšní, dostanou jen část peněz. Expozici, ale chtějí připravit i bez dotace.