Vánoce za časů První republiky  

Velvary - U příležitosti stého výročí vzniku Československé republiky byla na počátku prosince otevřena Vánoční výstava v areálu zdejšího Děkanského dvora. Návštěvníkům až do 28. ledna příštího roku nabídne pohled do života velvarských měšťanů v čase předvánočním a vánočním v letech 1919 –1938. Dozvědí se nejenom, jak prožívali velvarští dobu mikulášských zábav, nadílek a adventních příprav, ale také jaké hračky nabízeli obchodníci ve svých obchodech v předvánočním čase i jak vypadaly tehdejší vánoční dárky. K adventu našich prababiček patřily zdobné formičky a vykrajovátka z lisovaného plechu na cukroví i na domácí vánoční čokoládu. V měšťanském pokoji je ozdoben historický vánoční stromeček a postaven velký Betlém. Zvláště děti se mohou těšit, vedle různých druhů mechanických hraček, také na pokojíčky pro panenky, obchůdky i kočárky z doby první Československé republiky. 

Muzeem zazní koledy  

Mělník – Vystoupení žáků hudebně dramatického kroužku ze Základní školy J. Seiferta pod vedením Evy Kloboučníkové je možné shlédnout v úterý 19. prosince v 16 hodin v malém sále Regionálního muzea Mělník. Koncert na vánoční téma se jmenuje Slyšte slyšte pastuškové.

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí v Praze.
Kam na nejlepší svařák. A za kolik?

Listování nabídne cynismus  

Mělník – Další scénické čtení nabízí úspěšný mělnický projekt Listování. Dalším představením bude hořká politická satira Už je tady zas, která ukazuje současné Německo jako cynickou společnost, kterou žene kupředu touha po úspěchu a která je navzdory desetiletím demokracie naprosto bezbranná vůči demagogům nejhrubšího zrna. A znovu probuzený Adolf Hitler tuto skutečnost jen potvrzuje. V scénickém čtení z knihy Timura Vermese účinkují Lukáš Hejlík a Alan Novotný. Velká černá groteska se odehraje v hudebním sále Masarykova kulturního domu v úterý 19. prosince od 20.30 hodin. 

Křižovatka byla zprovozněna dříve  

Mělník - O devět dní dříve byla zprovozněna křižovatka ul. 28. října v křižovatce s ul. Havlíčkova, kde došlo k havárii šachty horkovodu. Po dobu uzavírky byla pro autobusy ve směru od autobusového nádraží zobousměrněna ul. Kpt. Jaroše. Po dobu uzavírky byl v ulici Kpt. Jaroše, v úseku mezi křižovatkami s ul. U Sadu a ul. Fibichova, stanoven zákaz zastavení z důvodů zajištění bezproblémového průjezdu autobusové dopravy. Opravu se podařilo dokončit oproti předpokladu (20.12.) již v pondělí 11. 12. 2017 a od ranních hodin byla křižovatka plně zprůjezdněna a tím také skončila veškerá omezení v okolních ulicích.

Ilustrační foto
Integrovanou dopravou jezdí už i na Byšicku, Kokořínsku a Všetatsku

Vánoční dárky lze koupit i ve škole  

Kralupy nad Vltavou – Vánoční jarmark, který připravuje ZŠ Komenského v úterý 19. prosince, je vhodnou příležitostí k nákupu originálních dárků. Ty vyrobili zdejší žáci a budou k mání od deseti hodin v improvizovaných stáncích. Komu by i to bylo málo, může se zúčastnit zábavného sportovního odpoledne, jež začíná ve 14 hodin. Určeno je žákům I. stupně a předškoláky, kterým jistě zpříjemní zdlouhavé čekání na Ježíška. 

Město se chystá na rekonstrukci KD  

Neratovice - Město Neratovice se rozhodlo pořídit projektovou dokumentaci na rekonstrukci Společenského a Kulturního domu. Výběr samotného konceptu využití těchto budov je velmi složitý, a proto se město vydalo cestou architektonické soutěže. Ta byla vypsána ve středu 29. listopadu 2017a proběhne formou soutěžního dialogu, který umožní porotě diskutovat nad jednotlivými návrhy. Přihlášky do soutěže lze podávat do 29. ledna příštího roku.

Moment ze slavnostního aktu předání ocenění na pražských „Cenách Fóra dárců 2017“. Kralupan René Kujan (v kostkované košili) je na snímku spolu se zástupci CZEPA (asociace paraplegiků), kterou podporuje, a Fóra dárců.
Kralupský ultramaratonec René Kujan dostal cenu pro filantropy