PID Lítačka je chytřejší, než kdy dřív. Nově nabízí intermodální plánovač

3
PID Lítačka je chytřejší, než kdy dřív. Nově nabízí intermodální plánovač
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Jedním z hlavních prvků nového vyhledávání je přesnější výpočet pěších tras
  • Plánovač umožňuje kombinaci různých dopravních prostředků v jedné trase, což je unikátní nejenom v Česku, ale i ve světě
  • Vyhledávač je momentálně dostupný v beta verzi

Aplikaci PID Lítačka pro cestování v Praze a Středočeském kraji využívají každý den stovky tisíc lidí, představuje tak nepostradatelný nástroj pro každého, kdo se pohybuje v regionu. Nový vyhledávač tras přináší vyšší standard služeb vyhledávání, který dává uživatelům mnohem větší volnost při plánování cest. Nejenže vyhledá trasu pro cestování veřejnou dopravou, autem nebo na kole, ale nabídne i kombinace všech těchto druhů dopravy v rámci jedné trasy.

Po sto letech jsme se od knížky v kapsách průvodčích, ve které se daly dohledat jízdní řády a docházkové vzdálenosti, posunuli k přehledné aplikaci v mobilu, dostupné každému z nás. Vyhledávač tras nové generace chytře napoví, jaký mód dopravy je pro trasu uživatele v daném čase nejvýhodnější. To dokáže díky robustní datové základně, kterou Operátor ICT pro tyto účely sdružuje. Data jsou čerpána z datové platformy Golemio, díky které aplikace reflektuje jak aktuální dění v pražské dopravě, tak i dlouhodobé a pravidelné trendy. Sám aplikaci využívám a jsem s výsledky hledání zpravidla spokojený,“ uvádí Daniel Mazur, radní hlavního města Prahy pro oblast ICT, Smart City, vědu, výzkum a inovace.

Časová úspora a chytré kombinace


Vyhledávač využívá informace o zpoždění a aktuální poloze spojů v reálném čase, což pro cestující znamená, že zobrazuje přestupy s garancí času. Mají tak dostatek času na přestup i do spojů, které by podle jízdního řádu nestíhali.

Pohodlná cesta je klíčová


Jedním z hlavních prvků nového vyhledávání je přesnější výpočet pěších tras, který uživatelům přináší možnost získat přesné spojení od dveří ke dveřím. Umožňuje zahájení cesty z jakékoli adresy, ať už je to bydliště, škola, úřad nebo obchodní centrum. Uživatelé již nejsou vázáni na zastávky veřejné dopravy jako u klasického vyhledávání. Jednoduše stačí zadat počáteční a cílovou adresu a vyhledávač jim nabídne trasu, která bere v úvahu různé faktory, jako jsou vzdálenost, dostupnost, bezpečnost a další.

Vyhledávač navíc zohlední specifické potřeby cestujících a nabídne jim bezbariérové zastávky a nízkopodlažní spoje. Upraví trasy tak, aby byla k dispozici vždy ta nejvhodnější, nepošle cestující na eskalátory ani do výtahu, který nefunguje, vyhne se i stoupání do strmých kopců.

Unikátní technologické a datové pozadí


Oproti jiným vyhledávačům, které nabízejí pouze jednu formu dopravy nebo kombinují dopravní prostředky odděleně, plánovač v aplikaci PID Lítačka je plně intermodální. To znamená, že umožňuje kombinaci různých dopravních prostředků v jedné trase, což je unikátní nejenom v Česku, ale i ve světě.

Další klíčovou vlastností je rozsáhlá datová základna, na kterou plánovač spoléhá. S více než 30 různými datovými zdroji, od map silnic a cyklostezek po aktuální polohy vozidel a obsazenost parkovišť, zohledňuje vyhledávač i nejrůznější dopravní situace v reálném čase.

Sdílené dopravní prostředky


Sdílená doprava se stává stále populárnější volbou, což zvyšuje komfort cestování, zkracuje čas přesunu a podporuje udržitelnou mobilitu v Praze a Středočeském kraji.

Aplikace PID Lítačka do plánování trasy zahrnuje, vedle vlastních dopravních prostředků, i sdílené druhy mobility, což umožňuje uživatelům efektivněji kombinovat různé formy dopravy, a snižovat tím zátěž na dopravní síť. Tímto způsobem PID Lítačka přispívá k lepšímu životnímu prostředí snižováním emisí a znečištění.

Spolupráce pro inovaci


Vývoj vyhledávače nové generace byl možný díky spolupráci městské společnosti Operátor ICT, která je provozovatelem aplikace PID Lítačka, a téměř dvaceti partnerů z oblasti mobility a algoritmizace. Uživatelé v aplikaci mohou využít služeb soukromých poskytovatelů mobility, kterými jsou NextBike, Rekola, Liftago, Česká carsharingová asociace a v rámci ní její členové: Anytime, Car4way, Autonapůl, HoppyGo.

Uživatel na prvním místě


Nejdůležitější roli v tomto procesu ale hráli samotní uživatelé. „Díky zapojení více než 2 000 uživatelů do zkušebního provozu jsme získali cennou zpětnou vazbu, která nám pomohla vylepšit vyhledávač a přizpůsobit ho potřebám uživatelů,“ uvádí Benedikt Kotmel, předseda představenstva městské společnosti Operátor ICT, která aplikaci PID Lítačka provozuje a vyvíjí.

Vyhledávač je momentálně dostupný v beta verzi, nicméně je v plném provozním režimu a všechny funkce, jako je například nákup jízdenek nebo parkování, jsou plně funkční. Vzhledem k obrovské datové základně a jejich složité kalkulaci v reálném čase může dojít k nepředvídatelným situacím nebo drobným chybám, které jsou průběžně odstraňovány a aplikace je dále vylepšována. Vyhledávač je určen především pro uživatele, ti mají možnost se podílet na jeho kvalitě a budoucím vývoji funkcí svou zpětnou vazbou.

Dalším plánovaným vylepšením mobilní aplikace bude nová online mapa dopravních prostředků Pražské integrované dopravy na jednom místě a další funkcionality.

tisková zpráva
Diskuze ke článku
Marek Smidak
Marek Smidak
Moje lítačka v buse normálně funguje. Nebo nevím jak / co by nemělo. Řidič si přes čtečku načte qr kód v lítačce a platím za lístek od první zastávky další zóny, kde nemám lítačku platnou.
Co mě po aktualizaci překvapilo, že je defaultně vypnutý metro, takže vyhledává jen bus a tram a metro je potřeba zapnout ručně.
Martin Kříž
Martin Kříž
Mě by stačilo, kdyby po tak dlouhé době vyřešili, aby ta lítačka fungovala v autobusech... Ten problém existuje od doby, co existuje ta aplikace a už při uvedení byly články, co tvrdily, že to je nepoužitelné (taková je i moje zkušenost). Vyjádření PID bylo, že to je kvůli tomu, že řidič musí vypnout plateb. terminál (nebo tak něco, taky už si to nepamatuju). S tímhle problémem se setkávám do dnes v každém autobuse, který využívám.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze