Samsung Galaxy A20s
recenze

Samsung Galaxy A20s

Sen Samsungu o dostupném telefonu
7

V portfoliu Samsungu se objevil poněkud překvapivě model Galaxy A20s, který se názvem tváří jako loňský. Jedná se však o novinku spadající do nižší třídy s 6,4palcovým IPS displejem, Snapdragonem 450 či trojitým zadním fotoaparátem. Výrobce však výrazně šetřil například na pamětích a cena se rozhodně nedrží příliš při zemi.

Samsungu se velmi dobře daří ve vyšší a střední třídě. Naopak v té nejnižší kategorii se nechává pravidelně válcovat od takřka kterékoliv konkurence. Snaha o změnu se jmenuje Galaxy A20s a na první pohled budí spíše pochybnosti. Na českém trhu novinku aktuálně seženete za 4 690 Kč a získáte vcelku sympatický telefon s výbavou, která však uspokojí opravdu jen nenáročného uživatele. Začátkem recenze si tak klademe následující otázky. Bude stačit pouze 3GB RAM? Nebude uživatele limitovat 32GB úložiště? Nešetřil Samsung až příliš na fotoaparátech?

Technické parametry Samsung Galaxy A20s

Kompletní specifikace
Konstrukce163,3 × 77,5 × 8 mm, 183 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,5" (1 560 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 450, CPU: 8×1,8 GHz, GPU: Adreno 506
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 600 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčervenec 2020, 4 999 Kč

Obsah balení

V základním balení neočekávejte nic překvapivého. Kromě samotného telefonu jde o koncovku nabíječky, USB kabel a základní pecková sluchátka. Na druhou stranu jde o vše potřebné, co uživatel do začátku potřebuje.

Konstrukční zpracování: tenká placka s nešikovným ovládáním

Levná telefony řady Galaxy A pojí lehce baculatý vzhled, za což mohou především výrazně zaoblené hrany. Konkrétně na Galaxy A20s zaujme i velmi malá tloušťka jen 8 milimetrů. Do ruky telefon padne poměrně dobře, držení nečiní větší problém, nijak zásadně nevadí ani 183gramová hmotnost.

Samsung Galaxy A20s
Na Galaxy A20s zaujme i velmi malá tloušťka jen 8 milimetrů.

Na čem si Samsung tentokrát ale vůbec nedal záležet, je ergonomie ovládacích prvků. Levný mobil bude mířit zpravidla do rukou začínajících uživatelů, možná i dětí – těm rozhodně nebude vyhovovat, že důležité odemykací tlačítko je příliš vysoko a vždy je nutné přehmátnout. Na pravém boku je přitom spousta místa a tlačítko by jistě nebyl problém umístit o něco níže. Dvojklávesa regulující hlasitosti je pak na pravém boku, opět trochu proti zvyklostem ostatních Samsungů. Na stejné straně najdeme i velmi dlouhý šuplíček jištěný klíčkem, kam lze umístit dvě nano SIM karty a navrch ještě paměťovku.

Obdobný problém jako u tlačítek se bohužel dotýká i čtečky otisků prstů. Je sice moc fajn, že ji Samsung neopomněl nasadit, a ani nám nevadí umístění na záda telefonu. Proč je ale čtečka opět příliš vysoko, že na ni lze velmi špatně dosáhnout, je záhadou.

Celý telefon je samozřejmě plastový, ale na zpracování si výrobce dal záležet. Nikde nic nevrže, ani se výrazněji neprohýbá. V tomto ohledu Galaxy S20s nevybočuje z obvyklého standardu.

Líbilo se nám
  • dobře padne do ruky
  • nechybí čtečka otisků prstů
  • velmi malá tloušťka
Nelíbilo se nám
  • velmi nevhodně umístěné ovládací prvky

Displeje: jen nezbytný základ

Galaxy A20s disponuje 6,4palcovým displejem s výřezem pro čelní kamerku. Dle očekávání výrobce přistoupil ke značným úsporám. V prvé řadě je nutné přijmout IPS panel, ale to nebude velký problém. Samsung se snažil vytáhnout z technologie IPS maximum tak, aby co nejvíce připomínal AMOLEDy u dražších kousků. Barevné podání je proto skvělé, stejně jako maximální jas, kdy je displej dobře čitelný i venku na slunci. Kaňkou na kráse je nižší HD+ rozlišení, avšak při běžné práci si rastru nevšimnete. O něco více bude chybět jakákoliv možnost informování o zmeškaných událostech. Chybí Always-On režim, ambientní displej i informační dioda. Ochranu samotného displeje výrobce nijak blíže nespecifikuje. Během používání se na něm však žádné, byť sebemenší, škrábance neobjevily.

Samsung Galaxy A20s
Líbilo se nám
  • kvalitní IPS panel
Nelíbilo se nám
  • chybí Always-On
  • postrádá informační diodu
  • nižší rozlišení

Zvuk: hlasitost především

Vyzvánění a hudba vychází výhradně ze spodní hrany telefonu, kde je při levém okraji umístěn reproduktor. Kvalitou neoslní, to ale asi ani nikdo neočekával. Důležité je, že je dostatečně hlasitý, příchozí události tudíž nepřeslechnete. Pro poslech hudby je připraven 3,5mm jack, jehož kvalita uspokojí všechny nenáročné posluchače.

Samsung Galaxy A20s
Líbilo se nám
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: limitující pro všechny

Tradiční nešvar levných Samsungů pokračuje i v roce 2020. Začněme ale optimisticky, nasazení Snapdragonu 450 není vyloženě špatnou volbou a pokud by byl doprovázen dalším slušným hardwarem, mohli bychom být spokojeni. Jenže co se nestalo, Samsung nasadil pouze 3GB operační paměť. Tato hodnota je přitom obvyklá u telefonů za poloviční cenu. Žalostný výkon telefonuje demonstruje výsledek pod hranicí 90 tisíc bodů v AnTuTu. Korunu pak výrobce všemu nasadil pouze 32GB úložným prostorem, ze kterého je po prvním zapnutí telefonu k dispozici 22 GB. Malou náplastí budiž fakt, že je možnost do telefonu umístit paměťovou kartu o velikosti až 512 GB.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • podporuje paměťové karty
Nelíbilo se nám
  • malá operační paměť
  • velmi malé úložiště

Výdrž baterie: každodenní nabíjení se nekoná

V útrobách telefon je připravena baterie se slušnou kapacitou 4 000 mAh. S ohledem na průměrně velký displej a slabý hardware jsou zde nadějné vyhlídky na dlouhou výdrž. Při středně náročném využívání budete nabíjet nejdříve každý druhý den. Méně nároční uživatelé zřejmě dosáhnou i na třídenní výdrž. Za vyzdvihnutí stojí přítomnost USB-C, které sice již bereme za samozřejmost, ale s ohledem na úspory výrobce by nás zde starší typ konektoru nepřekvapil. Nabíjení probíhá pouze standardní rychlostí a počítejte s časem kolem 2 hodin. Nepřekvapí absence bezdrátového nabíjení, které však nelze v tomto segmentu ani považovat za mínus.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
  • USB-C

Konektivita: kde jsi, NFC?

U levnějšího Samsungu nelze očekávat zázraky po stránce konektivity. Samozřejmostí je podpora LTE, ale v mnoha ohledech narazíte na to, že Samsung využívá staré zásoby. Například je zde staré Bluetooth 4.2 a v případě Wi-Fi se musíte smířit pouze se standardy b/g/n. Zcela zapomenout musíte na NFC, tím pádem i na bezkontaktní platby. Naopak geolokační služby jsou zde v plné polní, nechybí GPS, GLONASS, Galileo a Beidou.

Nelíbilo se nám
  • staré Bluetooth
  • chybí NFC

Fotoaparát: slušný základ

I mezi levné telefony doputoval trend s vícero fotoaparáty na zadní straně. Samsung Galaxy A20s proto disponuje vertikálně orientovaným modulem se třemi fotoaparáty. Jmenovitě jde o 13megapixelový hlavní snímač, 8megapixelový ultraširokoúhlý objektiv a 5megapixelový fotoaparát pro práci s hloubkou ostrosti. Ve srovnání s konkurencí bude však největší zbraní prostředí aplikace fotoaparátu, kde je Samsung tradičně silný. Aplikace je přehledná a především dokáže i v hlubším nastavení fungovat v horizontálním režimu, který při fotografování využijete nejvíce. S pohodlím souvisí například snadné přepínání mezi fotoaparáty, které je ihned po ruce.

Samsung Galaxy A20s
Prostředí fotoaparátu

Hlavní fotoaparát produkuje za dostatečného světla velmi dobré snímky, zejména pak ve srovnání s obdobně naceněnou konkurencí. Předností Samsungu jsou syté barvy, ostrost i minimum šumu. Tato ideální konstelace dostává trhliny ve chvíli, kdy světla ubývá, telefon musí déle vstřebávat světlo, což vede nejen k šumu, ale i k výraznému zhoršení ostrosti. Jelikož zcela chybí noční režim, musíte se obrnit trpělivostí, omezit přirozený třes rukou a doufat, že na snímku v noci něco bude vidět.

Ukázkové fotografie

Druhý fotoaparát s ultraširokoúhlým záběrem se ideálně hodí na fotografování krajinek, případně větších skupin lidí. Opět platí, že čím více světla dokážete zařídit, tím lepší snímek získáte. 8megapixelové rozlišení naštěstí není nejnižší a výsledky jsou dobré. Portrétní režim je pak v podstatě jediným zajímavým v možnostech hlavní nabídky fotoaparátu. Rozostření pozadí probíhá v reálném čase již při snímání scény.

Na čelní straně se nachází 8megapixelová kamerka pro selfies a videohovory. Kvalita je veskrze průměrná, pokud toužíte po alespoň trošku slušných selfies, doporučujeme co nejvíce světla.

Samsung Galaxy A20s
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Záznam videa telefonu nijak zvlášť nejde, ale nouzově můžete pořídit Full HD záznam se 30 snímky za vteřinu. Výsledkem je video, které působí mírně trhaně a zvuk také neoslní.

Samsung Galaxy A20s (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • dobré výsledky za světla
Nelíbilo se nám
  • horší záznam videa
  • chybí noční režim

Software: tady je i One UI krátké

Prostředí překvapí patrně málokoho. Připraven je Android 10 a nadstavba One UI 2.0. Ta se dnes může pyšnit tím, že je skvěle přehledná. I méně zkušený uživatel se v ní rychle zorientuje a pokud by přeci jen byly nějaké problémy, jsou nabídky příbuzných nastavení elegantně propojeny. V telefonu je taktéž minimum zbytečných aplikací, jenže co naplat, jak už víme, hardware je poměrně slabý a tentokrát už to nedokázala vykompenzovat ani dobrá optimalizace.

V praxi tak počítejte s tím, že je prostředí pomalé. Optikou dnešních dní skutečně velmi pomalé. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že například telefony Realme nebo Xiaomi reagují mnohem rychleji. U Galaxy A20s zamrzí dlouhé otevírání i obyčejné nabídky s nastavením, případně občasné nereagování telefonu na vaše povely. Malou náplastí budiž fakt, že jsou v telefonu srpnové bezpečnostní záplaty a každé tři měsíce byste měli obdržet nové.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
Nelíbilo se nám
  • prostředí je pomalé

Zhodnocení

Úvodem jsme naznačili, že Samsung Galaxy A20s je snem výrobce o cenově dostupném telefonu. Po otestování můžeme říci, že jde minimálně o pěkně zvrácený sen. Samsung je v segmentu nižší třídy zcela odtržený od reality a Galaxy A20s je toho přímým důkazem. Výrobce se snaží držet si linku, se kterou boduje ve střední a vyšší třídě. V nižší to ale už nefunguje. Telefon sice dobře padne do ruky, ale ovládací prvky jsou velmi nevhodně umístěné. Displej vypadá dobře, ale nedokáže nijak informovat o zmeškaných událostech. Nejhorší situace panuje kolem hardwaru, který už bohužel nedostačuje ani základním nárokům dnešních uživatelů. Vše dokresluje velmi pomalé prostředí, které dává vzpomenout na období před 5 a více lety, kdy levný Android znamenal zasekaný Android.

Naštěstí pro zákazníky a naneštěstí pro Samsung existuje velmi nelítostná konkurence, která v nižší třídě dokáže nabídnout schopnější telefony. Začneme ale ve vlastní stáji. Pokud přeci jen máte pevné nervy a chcete levnější Samsung, zvolte Galaxy A21s. Stojí jen o pár set korun více, ale získáte zařízení s lepší výdrží a především NFC.

Samsung Galaxy A21s 64+4 GB

Rozměry163,7 × 75,3 × 8,9 mm, ? g
DisplejTFT IPS, 6,5" (1 600 × 720 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
Procesor4×2 GHz + 4×2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh

Tvrdý direkt Samsungu zasazuje například Realme 6i, které je o dvě sto koruny levnější, ale přesto nabídne čtyřnásobně velkou paměť, výkonnější procesor či větší baterii. Samozřejmě mu nechybí ani NFC.

Realme 6i

Rozměry164,4 × 75,4 × 9 mm, 199 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (1 600 × 720 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio G80, 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh

Zmínit můžeme také Redmi 9, které za podobnou cenu jako Samsung nabídne dvojnásobné úložiště, více RAM, výkonnější procesor, větší baterii nebo podporu NFC.

Xiaomi Redmi 9 64+4 GB

Rozměry163,3 × 77 × 9,1 mm, 198 g
DisplejTFT IPS, 6,53" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio G80, 2×2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor5 020 mAh
samsung-galaxy-a20s
Klady
  • velmi tenká konstrukce
  • dobře padne do ruky
  • slušný displej s dobrou čitelností
  • solidní výdrž
  • za světla kvalitní fotoaparáty
Zápory
  • špatně umístěná tlačítka
  • nepraktická čtečka otisků prstů
  • velmi nízký výkon
  • nepodporuje NFC
  • pomalý chod prostředí
  • vysoká cena
Diskuze ke článku
Hanz S
Hanz S
solidní šrot, ani zadarmo
Karel Kahovec
Karel Kahovec
Taky mi to přijde jako mobil za dva, maximálně dva a půl tisíce.
j z
j z
Pred vice nez 4mi lety jsem koupil za 6500 OnePlus X a loni za 5000 Samsung A40. Recenzovany Samsung na me ve srovnani moc dobry dojem nedela.
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Konečně recenze, kde se na rovinu říká, za telefon nestojí za nic.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze