Město Litvínov nabídne Ústeckému kraji zdarma opuštěný Radniční sklípek. Schválilo to litvínovské zastupitelstvo. Někteří obyvatelé s tím nesouhlasí, podle nich by si mělo město kulturní památku nechat. Radní upozornili, že podmínkou případného převodu budovy na kraj bude její využívání k veřejně prospěšným účelům. Hovoří se o zřízení muzea, které zaplatí kraj.

Teď budou o záměru Litvínova rozhodovat krajské orgány. „Prozatím se vedla jednání mezi městem Litvínov a Oblastním muzeem v Mostě. Náš odbor kultury a památkové péče je se závěry jednání seznámen. Máme k dispozici i vyčíslení nákladů,“ sdělila mluvčí kraje Lucie Dosedělová.

Radniční odbor majetku má do konce září zahájit oficiální jednání s Ústeckým krajem o podmínkách navrhovaného bezúplatného převodu. Část veřejnosti je ale proti. „Radniční sklípek je nádherný historický objekt, chlouba města. To by ho mělo umět samo využít nebo ho někomu pronajmout za přiměřenou cenu nebo třeba za korunu,“ sdělil Václav Bouše.

Rozkopaná ulice Tylova v Litvínově
Stovky Litvínovanů v Tylově ulici nemají doma v zimě mrznout

Podle Petra Globočníka není předání památky kraji zárukou, že bude smysluplně využívána. Záměr vytvořit muzeum se mu líbí, ale doporučuje se Radničního sklípku nezbavovat. „Je to jedna z mála historických budov, které nám v Litvínově zbyly,“ upozornil.

Budova je několik let zavřená, protože žádný nájemce v ní neudržel restauraci. Zastupitelstvo proto areál v celkové hodnotě 7,7 milionu korun zařadilo mezi nepotřebný majetek. Loni ho chtěli koupit dva investoři, ale nabídli málo peněz.

Radnice myslí na úsporu 

Město nechce vyklizený objekt využívat z úsporných důvodů, protože provozuje zámek, který dostalo zdarma od kraje a opravilo. „Město vyčerpalo všechny možnosti. Teď je třeba udělat maximum pro to, aby kraj sklípek převzal. Krok směrem k muzeu je správný,“ uvedl opoziční zastupitel a krajský radní Martin Klika (ČSSD).

Pokud by kraj objekt odmítl, následovala by podle místostarosty Milana Šťovíčka (STAN) už dříve plánovaná dražba, která se ale s novým záměrem odložila. „Když se budovy ujme kraj, bude sloužit obyvatelům města i jeho návštěvníkům,“ řekl. S nápadem udělat v Radničním sklípku muzeum letos přišel bývalý kronikář Václav Novotný. Místostarostu to zaujalo a začal o tom jednat.

Ilustrační foto
V mosteckém babyboxu našli páté dítě. Holčička dostala jméno Jolana

Podle opozičního zastupitele Daniela Voláka (ODS) je muzeum dobrým návrhem, ale pochybuje o vhodnosti dát nemovitost kraji. „Určitě by to šlo udělat elegantněji,“ uvedl. Kdyby zákonodárci zrušili kraje, Radniční sklípek by při dělení majetku připadl zřejmě státu a muzeu by hrozil zánik. Podle Voláka by bylo lepší, kdyby o věci rozhodlo nové zastupitelstvo.

„Kraj by se uměl o objekt postarat. Měli bychom být za to rádi a ne záměr kritizovat,“ poznamenal zastupitel Roman Ziegler (ANO).

Radniční sklípek, který je kulturní památkou od roku 1958, patří k nejstarším budovám v Litvínově. Barokní objekt vznikl po zbourání sirotčince v roce 1770, kdy město ovládal hrabě Emanuel Philibert z Valdštejna. Budova byla nejprve radnicí a do konce 19. století v ní fungovala hospoda. Po 2. světové válce se stal Radniční sklípek na 20 let městským muzeem. Po jeho přestěhování do zámku se objekt přestavěl na restauraci s hotelem. Po roce 1989 budova sloužila částečně jako knihkupectví a galerie, restaurace po střídání různých nájemců zanikla.

Radniční sklípek v Litvínově patří městu, ale je delší dobu zavřený.
Litvínov nabízí zdarma barokní radnici, podmínkou je oživení kultury