Školy budou učit, popeláři vyvážet odpadky, MHD jezdit, strážníci chytat zloděje a úředníci pomáhat lidem. Mostecká radnice hodlá utratit v příštím roce za veřejné služby celkem 1,355 miliardy korun, většinu na běžný provoz města a jeho organizací.

BEZ PODPORY OPOZICE

Do nových staveb a velkých rekonstrukcí napumpuje přes čtvrt miliardy, více než letos. Rozpočet se sedmdesátimilionovým schodkem, který Most pokryje z úspor, schválilo městské zastupitelstvo bez podpory opozice.

„Finanční situace města je stabilní. Výběr daní by měl být v pořádku a měl by zajistit i investiční akce, které jsme navýšili,“ upozornil primátor Jan Paparega.

V roce 2018 budou patřit k největším rekonstrukcím úpravy vnitřků aquadromu za 21 milionů a zimního stadionu za 27 milionů, kde město jedná o dotaci, která by pokryla alespoň čtvrtinu nákladů. Zcela novou stavbou bude v parku Šibeník lanové centrum s vyhlídkou za 25 milionů korun. Radnice chce vybrat vítěze zakázky už v lednu, získat příznivou cenu a areál otevřít koncem léta.

Téma bezpečnosti je ve Stovce v Mostě stále aktuální.
Vadí vám muslimové, či recidivisti? Most zkoumá u lidí pocit bezpečí

Největším záměrem ve fázi příprav zůstane i v příštím roce zpracovávání dokumentace k modernizaci Repre, o jehož proměně v pátek poprvé jednal vybraný projekční tým s architekty a zástupci města.

Politici uvolnili opět dost peněz na další opravy silnic a chodníků. Zatím má stačit 50 milionů. Jejich stav je podle primátora špatný a je třeba na tom pracovat dlouhodobě. Zastupitelé také rozhodli o rekonstrukci mostu do Rudolic, který je v havarijním stavu a funguje s omezením zátěže.

Obnova konstrukce si v příštím roce vyžádá podle projektanta šedesát milionů korun. Díky domluvené dotaci od Státního fondu dopravní infrastruktury město ušetří 95 procent nákladů.

MOST U NEMOCNICE AŽ V ROCE 2019

Pomoc se týká i uhrazení výluk na železnici pod mostem, které mají stát až 20 milionů. Do druhého kola zakázky o dodavatele stavby postoupilo šest firem. Vítěz vzejde z e-aukce. Oprava mostu u nemocnice, zdržená vypořádáním pozemků, se odkládá na rok 2019.

Opozice rozpočet nepodpořila. „Našli jsme hodně věcí, které nás zarazily,“ uvedl Luboš Pitín ze Sdružení Mostečané Mostu.

Kritikům vadí například růst výdajů na městskou policii, Sportovní halu Most a na propagaci činnosti radnice. Opozice v tom vidí blížící se komunální volby. Chybí jí také přesnější data u oprav či hospodaření městských organizací. Podle Pitína se jedná o rozpočet sestavený pro kamarády, příbuzné a pro srdeční záležitosti některých členů městské vlády a těch, kteří jí pomohli finanční plán prosadit.

Kulturní dům Repre v Mostě
Petice hájící Repre neuspěla

Náměstek primátora Marek Hrvol, který návrh rozpočtu předkládal, nařčení odmítl. Podle něj se s podklady mohl každý včas seznámit a vše probrat na oznámených schůzkách s radními i úředníky. „Myslím si, že rozpočet je dobrý a zdravý,“ prohlásil Hrvol.

Mostu má pomoci i plánovaný rekordní příjem 136 milionů korun z prodeje pozemků. Město totiž těží ze zvýšeného zájmu investorů o jeho průmyslovou zónu Joseph, kde mají vyrůst nové továrny.

Plánované městské investice v roce 2018Nad 10 milionů korun:
3D bludiště s rozhlednou, dětským hřištěm a zázemím v parku Šibeník, komunikace a inženýrské sítě v průmyslové zóně Joseph, rekonstrukce podlah na Aquadromu Most, rekonstrukce parkoviště a chodníků v ulici Moskevská, rekonstrukce ledové plochy zimního stadionu
Nad 5 milionů korun:
Nové kontejnery na tříděný odpad, zateplení budovy městské policie, rozšíření splaškové kanalizace v Rudolicích, úprava ulic Pod Širokým vrchem a Tvrzová, rekonstrukce křižovatky ulic Lipová, Topolová, Zd. Štěpánka u Kahanu atd.