Potřebují hlavně teplé ponožky, zimní boty a bundy, zateplené kalhoty, termo prádlo, šály, čepice, rukavice, spacáky a deky. Vše by mělo být čisté a vyprané. „Věci, které nebudou využity pro lidi bez domova, budou k dispozici dalším potřebným lidem," sdělila Veronika Loucká z Městské policie Most.

Do projektu městské policie se letos zapojily také Oblastní charita Most a Azylový dům pro ženy a matky s dětmi v tísni v Mostě, čímž přibyla dvě nová sběrná místa. Věci lze odevzdávat v Azylovém domě pro muže v ulici Ľudovíta Štúra kdykoliv během dne, v charitním šatníku v ulici Jana Kříže 846/21 ve všední dny od 7 do 15 hodin, v Azylovém domě pro ženy a matky s dětmi v tísni v ulici Mikoláše Alše 3274 kdykoliv během dne a ve služebně asistentů prevence kriminality městské policie v Pasáži U lva pod radnicí v pondělí a středu od 12 do 15 hodin. Vybrané oblečení předají organizátoři lidem bez domova na vánočním setkání, kde dostanou i teplé jídlo a oblečení a radu, jak mohou svou situaci řešit.

Báječný den s chemií v mostecké sportovní hale
FOTO: Kouř, oheň, překvapivé barvy. Školáci v Mostě prožili den s chemií

Sbírku loni poprvé iniciovali asistenti prevence kriminality. Zapojilo se sedmdesát obyvatel, zaměstnanci magistrátu a městské policie a rodiče dětí ze soukromé mateřské školy Čtyřlístek. "Z loňského setkání si pracovníci azylového domu jednoho klienta hned odvezli a ubytovali, a v tom vidíme hlavní přínos akce. Chceme lidem bez přístřeší pomoci se z ulice dostat,“ sdělil ředitel městské police Jaroslav Hrvol.

Sbírka Daruj a zahřej je letos součástí tzv. Zimního humanitárního opatření 2018-2019 pro osoby bez přístřeší, o které se stará také společnost K srdci klíč. Zimního opatření se zúčastní i magistrátní sociálka, městská policie, Policie ČR a další neziskové organizace.

„Sbírky ukazují, že i když v Mostě není sociální situace právě ideální, soucítí jeho obyvatelé s těmi nejchudšími a snaží se jim pomoci, jak mohou,“ uvedl ve společné tiskové zprávě organizátorů Karel Komárek, ředitel K srdci klíč. Věcná pomoc podle něj také usnadňuje komunikaci s lidmi na okraji společnosti a mohou se tak lépe nasměrovat do služeb, které jim pomohou s návratem do běžného života.