Národní manažerka programu Gabriela Nekolová na Hospodářské a sociální radě Mostecka upozornila, že do konce března se musí zástupci regionu shodnout na pěti prioritách, které půjdou do dalšího kola připomínkového řízení a pak do vlády.

„Zájem o program postupně roste a dá se předpokládat, že v příštích letech, kdy žadatelé ukončí přípravu svých projektů, tak bude zájem ještě vyšší. Proto bychom byli velmi neradi, kdyby v tomto programu ubývalo finanční podpory v rámci avizovaných vládních škrtů,“ uvedla Nekolová.

Pět vizí pro kraj

Předchozí dva akční plány obsahují desítky opatření do roku 2030 za více než 60 miliard korun. Z toho část záměrů je už ve fázi realizace, například regenerace Krušných hor či demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách. Třetí akční plán bude řešit regionální konference 26. března, kde se má stanovit pět rozvojových vizí zásadních pro celý kraj. Podle Nekolové se má rychle najít shoda navzdory rozpadu krajské koalice, jinak hrozí, že šance regionu sáhnout si na podporu se sníží.

Engelbert Laxa (vpravo), mostecký patriot a zakladatel Klubu za starý a nový Most, na výstavě Mostečtí umělci v mosteckém muzeu v roce 1996. Vlevo Bohumil Hlaváček.
Seriál Most! žije dál

Hospodářská a sociální rada Ústeckého kraje navrhla do plánu například investice do rozvoje středního školství, energetického využití odpadu či do testování dronů a dalších bezpilotních systémů. „Jsou tu velmi rozsáhlá území po těžbě a bez přístupu veřejnosti, kde by se daly tyto činnosti realizovat,“ sdělila Nekolová.

Existují i snahy zavádět v budoucnu ve městech dopravu na vodíkový pohon. Mostecký autodrom nedávno oznámil, že chce vybudovat nový polygon pro testování aut na elektřinu, vodík či hybridní pohon včetně samořídicích vozidel.

Nekolová připustila, že regionální tripartita musí zároveň řešit sociální problémy, které kraj pálí nejvíc. S mosteckou poslankyní Hanou Aulickou Jírovcovou zastává názor, že pronajímání více než tří bytů by mělo být koncesovanou živností, aby se omezil obchod s chudobou. „Potřebujeme řešit stav bytů,“ uvedla poslankyně, která se účastní debat o možném zavedení hygienických kontrol v nájemních bytech či oprávnění SVJ rozhodovat o nájemcích. „V prvním případě narážíme na to, že hygiena nemá dostatek zaměstnanců a ve druhém, že by to byl zásah do vlastnických práv. V Mostě by nám to ale pomohlo,“ sdělila Aulická.

Mostečtí hokejisté (v modrém) nakonec končí v semifinále play off. Dál jde Sokolov.
Je dobojováno! Lvi po super sezoně končí v semifinále play off

Další problémy má 20. března řešit v regionu na svém výjezdním jednání sněmovní výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj, který budou doprovázet zástupci několika ministerstev a mostecký poslanec Jan Schiller. „Hlavními tématy jsou bytová problematika, rozvoj turistického ruchu a jeho podpora v regionu a využití vzniklých jezer Milada a Most,“ uvedla mluvčí kraje Lucie Dosedělová.

Sever Čech navštíví i premiér. Andrej Babiš by měl přijet do Mostu 9. dubna.