15.6'' klasický multimediální notebook, pro práci i zábavu, Asus X571GD

4. 12. 2019 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Klasický multimediální notebook si představím jednoduše: přijatelný procesor, grafická karta, která vedle filmů umožní i trochu si zahrát, 15,6'' obrazovka. Fakt, že nepatří mezi ty nejpřenosnější přístroje, k těmto notebookům patří také - a také to přesně odpovídá Asusu X571GD.

15.6'' klasický multimediální notebook, pro práci i zábavu, Asus X571GD

Abych se moc neopakoval – multimediální notebooky nejsou herní přístroje, ale musí umožnit alespoň trochu slušné hraní novějších her. Displej by měl mít slušné rozlišení a ani procesor by neměl být brzdou. Věci jako digitální zpracování zvuku jsou dneska ve vysoké kvalitě dostupné i v kdejakém mobilu či přehrávači, takže tento rozměr se už dnes nepřipomíná, jakkoli byl v době „čtyřiosmšestek“ aktuální. Zároveň má „multimediál“ mít slušnou klávesnici a naopak si nemá hrát na herního specialistu či hypermobilního kolibříka. Prostě něco na stůl – doma, na chatu, na dovču. A cenovka by se také měla udržet v rozumných mezích. Asus si multimediální notebook zjevně představuje hodně podobně jako já.

S 15,6'' displejem a rozměry 359 x 248 x 21 mm a hmotností 2,14 kg to Asus trefil přesně – hmotnost není úplně nízká, ale oč více se pronesete, o to mohli ve firmě zjednodušit, a tedy zlevnit konstrukci. Baterie má 42 Wh, tři články, dobu výdrže ovšem výrobce neudává.


Najít v českých webových obchodech přesný popis displeje není zrovna jednoduché a v našem případě ani možné. Asus sám v oficiálních specifikacích pracuje se třemi typy panelů, liší se v rozsahu gamutu (barevné škály) a obnovovací frekvencí (60 vs. 120 Hz). Víme však jistě, že v českých konfiguracích je Full HD panel (1920 x 1080 pixelů) typu IPS s matným povrchem.


V notebooku najdeme naopak jediný procesor - Intel Core 8. generace (kódové jméno Coffee Lake), čtyřjádrový Intel Core i5-8300H (2,3 GHz, 4,8 GHz TB, HT) s TDP 45 W a také integrovaným grafickým řešením Intel UHD Graphics 630. Pro alespoň základní hraní ovšem potřebujeme trochu více grafického výkonu – dodává ho dedikovaný čip NVIDIA GeForce GTX 1050 s vlastní GDDR5 pamětí. Zajímavé je, že v popiscích českých prodejců se udávají 2 GB paměti, v materiálech Asusu i výrobce čipu 4 GB.

Procesor podporuje dvoukanálové zapojení pamětí, RAM je řešena typem DDR4-2666 o kapacitě 8 GB připájených k desce, k dispozici je jeden prázdný slot. Úložiště dat je vyřešeno osazením jednoho M.2 SSD o kapacitě 512 GB.


Soubor rozhraní a portů je rozmístěn po stranách notebooku, vzadu je pouze výdech chlazení a čelo je zcela prázdné. Vpravo najdeme dvojici USB-A 2.0 a čtečku paměťových karet, vlevo sluchátkový 3,5 mm jack, USB-C 3.1, USB-A 3.0, HDMI a RJ-45 pro připojení gigabitového Ethernetu. Bezdrátové technologie reprezentují Wi-Fi/ac a Bluetooth 5.0. Samozřejmostí je HD webkamera, příjemnou součást představuje podsvícená klávesnice se samostatným numerickým blokem – ukazuje, že multimediální notebook nemá být jen na zábavu, ale i na práci. Naopak při zabezpečení se musíte spolehnout pouze na softwarové nástroje.

V Čechách běžně prodávaná sestava s procesorem Intel Core i5-8300H, grafickou kartou NVIDIA GTX 1050 a s 8 GB RAM a 512 GB SSD je nabízena za 16.990,- Kč včetně DPH.

Představení

Diskuse