„Já už tady prodávám sedmadvacet let. Zhruba posledních deset se situace zhoršuje a lidí i prodejců ubývá. Je to vzrůstajícím počtem supermarketů, ale také tím, že samotná budova tržnice chátrá,“ myslí si osmašedesátiletý trhovec Alois Bobrovský.

S prostorem včetně budovy staré tržnice se nájemce chystá něco udělat, ale konkrétní plány prý představí až po říjnových volbách.

„Měli by spravit hlavně budovu, pak by se tady mohlo dít zase něco víc,“ přeje si Bobrovský.

Objekt tržnice, ve které kdysi bývala například masna nebo kantýna, už dlouhou dobu chátrá. A jen pár ze sto dvaceti stolů zaplní v sezoně ovoce a zelenina.

„Občas tu býváme jen dva. O víkendech je to lepší, ale pořád je to ve srovnání s minulostí málo, kdy bývaly zaplněné tři čtvrtiny všech stolů. Kdysi, když v budově fungovalo řeznictví, nakoupili lidé maso na oběd a už jinam nemuseli. Dneska jezdí do supermarketu,“ doplňuje Bobrovský. Podle něj si Olomouc vlastní tržnici zaslouží.

Bourání mostu u Bristolu - jak šel čas
Jak zmizel most u Bristolu. Podívejte se na FOTOKRONIKU z bourání

Nové varianty oživení lokality

Nájemce tvrdí, že se s prostorem snaží pracovat.

„Majitel se rozhodl stáhnout budovu staré tržnice z nabídky realitní kanceláře a zvažuje nové varianty oživení celé lokality tak, aby řešení vyhovovalo jak městu a jeho obyvatelům, tak trhovcům a vlastníkům nemovitosti,“ líčí mlhavě plány společnosti Tržnice Hopa její zástupce Vít Macháček.

Prvním větším zásahem do tváře tržnice bylo na začátku prázdnin zbourání dřevěné konstrukce.

Prostor sice patří městu, hlavní slovo ale bude mít nájemce.

„V nájemním držení je pozemek s podmínkou, že se zde bude provozovat produktová tržnice. To znamená, že tady lidé stejně jako dosud nakoupí ovoce a zeleninu,“ zdůrazňuje Michal Folta, mluvčí olomoucké radnice.

Podle Macháčka představí společnost své plány s tržnicí na podzim, po komunálních volbách.

„Záleží na přístupu vedení města a vzhledem k tomu, že se blíží komunální volby, počkáme na nové vedení, které z nich vzejde. Řada politiků ale naše snahy podporuje už nyní a my si toho velice vážíme. Komplexní řešení a návrh, jak by areál současné tržnice a okolí mohl vypadat představíme na podzim. Myslíme si, že si celá lokalita zaslouží komplexní řešení orientované především na volnočasové využití,“ doplňuje Macháček.

Koupací biotop v Litovli.
Biokoupalištím v kraji se daří. Kousek od Olomouce chystají další

Co místo dřevěné konstrukce?

Samotné zbourání dřevěné konstrukce z olomoucké tržnice vyvolalo mezi olomouckými občany bouřlivou diskuzi. Začali řešit, co na místě po zbouraných dřevěných sloupech se stříškami bude.

„Neškodil by moderní vyšší objekt rozkládající se až k Šantovce s nebytovými prostorami v přízemí a kancelářemi v patrech. Obého se nám ve městě tragicky nedostává,“ komentuje ironicky Dalibor Mikšík na Facebooku.

Podle diskutující Libuše Holíčkové by bylo dobré, kdyby na místě vyrostla opravdová tržnice plná ovoce, zeleniny a domácích výpěstků.

Jedinou jistotou pro Olomoučany ale podle mluvčího Folty je jen to, že do roku 2022 musí na místě stát produktová tržnice.

Budova olomoucké tržnice z konce 19. století.
Olomoucká tržnice je na prodej. Barevná proměna jde k ledu
Vizualizace proměny prostoru olomoucké tržnice
Nová tržnice v Olomouci? Architektům vadí chybějící plán