Voda na jezerech Poděbrady je stabilně posledních 20 let na dobré úrovni a hygienici nemuseli přistoupit k omezení koupání.

„I v této koupací sezoně je stále ukazatel jakosti nejvyšší, tedy jedna – modrý smajlík,“ informovala Eva Čehovská, ředitelka odboru hygieny obecné a komunální Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje.

Ilustrační foto
Šternberk zakázal odběr povrchových vod, kvůli suchu

Koupání na Plumlově se nedoporučuje

Naopak voda v plumlovské přehradě po přechodném zlepšení opět vykazuje zhoršenou jakost - na pětistupňové škále dostala nyní čtverku, což znamená voda nevhodná ke koupání. 

Koupání ale zatím zakázáno není a podnikatelé na březích jezera věří, že s odchodem tropů nebude sinic přibývat a voda zhoršovat nebude.

„Voda v Plumlovské přehradě neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko. Koupání a provozování vodních sportů se nedoporučuje zejména dětem, těhotným ženám, alergikům a osobám s oslabeným imunitním systémem,“ vysvětlovala Eva Čehovská.

Další odběr bude následovat příští pondělí, protože od vody nevhodné ke koupání není při stávajícím počasí daleko k riziku akutního poškození zdraví.

„Proto provedeme oděr v pondělí 13.srpna, abychom předešli případným problémům,“ dodala Čehovská.

Poté budou hygienici informovat o aktuální situaci.

Koupací biotop v Litovli.
Biokoupalištím v kraji se daří. Kousek od Olomouce chystají další

"Plno lidí, nikdo si nestěžuje"

Podle provozovatele kempu U Vrbiček Radka Kocourka si na vodu zatím nikdo nestěžuje a na plážích i v kempu je plno lidí.

„Minulý týden mě potěšilo, že se to z trojky dostalo zpět na dvojku. Teď se to zhoršilo, ale voda je pořád stejná. Lidé se pořád koupou a jsou spokojeni. Nikdo nevylezl s rozežranými plavkami,“ žertoval Kocourek.

Ten doufá, že se snížením teplot zhruba o pět stupňů se nebude kvalita vody zhoršovat k zákazu koupání.

„Uvidíme. Ještě týden dva by to mohlo vydržet. Pak už návštěvnost stagnuje a rodiny už myslí na začátek školního roku,“ dodal Kocourek.

Olomoucká tržnice
Co bude s olomouckou tržnicí? Plány jsou