Pavel Beneš při svých cestách jezdí mezi Krnovem a Ostravou, a pravidelně tak projíždí i Opavou. Jeho vůz na některých silnicích dostal pořádně zabrat. Zavinila to zima, která způsobila výtluky.

„Snad největšího výmolu v Opavě jsem si všiml v Olbrichově ulici na přechodu u auly Slezské univerzity. Má smůla byla v tom, že jsem jej nepostřehl a pravými koly do něj vjel. Náraz byl slušný. Chvíli jsem se bál, jestli to vůz nějak nepoškodilo. Naštěstí se to obešlo bez následků,“ komentoval zmíněný řidič a vzápětí ještě dodal:

„Přes tento přechod někdy chodím i pěšky. Všiml jsem si, že silnice v tom místě byla úplně vydrolená. Výmol tam ale dlouho nezůstal. Silničáři jej zasypali a jízda tudy je opět bezpečná. V Opavě projíždím také menšími bočními uličkami a připadá mi, že různých výtluků je podle mě po letošním zimním období více než v minulých letech.“

Silničáři musí nové výmoly ve velkém odstraňovat. Ilustrační foto.Zdroj: Deník / Michal Fanta

Souhlasí s ním také Petr Kudela, vedoucí opavské pobočky Správy silnic Moravskoslezského kraje, která má na starosti silnice druhé a třetí třídy:

„Počet výmolů je skutečně vyšší. Je to kvůli zimě, která byla silnější. Mimo jiné napadlo i více sněhu.“

Výtluky lze opravit několika způsoby. Za současných klimatických podmínek se používá studená balená směs.

Ilustrační foto.
Krnov čeká perný rok s obchvatem
Frekventovanou ulici čeká rozšíření o jeden jízdní pruh. Nacházet se bude v místech, kde je nyní chodník.
Důležitou dopravní spojnici čekají další stavební úpravy

„Jakmile se oteplí, používáme teplou balenou směs. Předtím je samozřejmě nutné výmol upravit. To znamená provést jeho vyčištění a také zařezat hrany,“ pokračoval Petr Kudela s tím, že využívána bývá i takzvaná metoda Turbo.

Spočívá v tom, že pomocí speciálního vozu se nejprve výtluk vyčistí od nečistot, následně se do něj nanese asfaltová emulze s kamenivem. Později pak ještě proběhne zaválcování. Jenom v Opavě existuje vícero silnic, kde jsou s výmoly opakované potíže.

„Nejproblematičtější v tomto ohledu je Těšínská ulice. I z tohoto důvodu ji v příštím roce čeká rekonstrukce. A to od křižovatky u Slezského gymnázia až po železniční přejezd poblíž kruhového objezdu u Globusu,“ uzavřel Petr Kudela.

Fotbalové 21. kolo mezi Jabloncem vs Opavou skončilo remízou 2:2
VIDEO: Pozápasové ohlasy z jablonecké Střelnice
Jedním z důvodů, proč ke zřízení pozice zahradníka dojde, je podle radnice stále se rozšiřující počet zelených ploch.
V Hlučíně zaměstnají vlastního zahradníka