Pod vedením Dagmar Marešové, mistrové oboru oděvní technik-návrhář, tak studentky v těchto dnech šijí pláště pro koledníky, kteří se v nich právě v lednu v rámci sbírky vydají na pouť po domácnostech.

Zmíněnou tříkrálovou sbírku tradičně v části pelhřimovského okresu pořádá Oblastní charita Pelhřimov. „I v letošním roce jsme se obrátili na pelhřimovskou průmyslovou školu. Zkušenost s tamními studenty a paní mistrovou máme velmi dobrou, takže hlavně i proto je opakovaně žádáme o pomoc,“ pochvalovala si ředitelka Oblastní charity Pelhřimov Martina Kábelová dobrou spolupráci.

Ilustrační foto
Krabice od bot potěší desítky dětí na Pelhřimovsku

Dodala také, že takovou pomoc velmi vítají. „Charita vždycky potřebuje lidi, kteří přispějí svojí dobrovolnickou prací, a toto je jedna z cest, která nám opravdu pomůže, abychom mohli fungovat,“ řekla Kábelová.

Střední průmyslová škola s pelhřimovskou charitou tímto způsobem spolupracuje už zhruba patnáct let. „Když jsme se kdysi na pomoci se šitím plášťů domlouvali, byla jsem moc ráda, že se něco děje a že je tu pro studenty nějaká aktivita. Je dobře, když děti něco dělají, a hlavně, když to dělají pro potřebnou věc,“ usmála se Dagmar Marešová.

Zapojily se i žákyně 

Kromě dvou studentek čtvrtého ročníku střední školy se do šití plášťů pro krále zapojily i dobrovolnice z kroužku šití, do kterého docházejí zájemkyně z tamního domova mládeže, a navíc čtyři děvčata ze čtvrté třídy Základní školy Na Pražské v Pelhřimově.

„Všem základním školám v Pelhřimově jsme totiž nabídli, že by jejich děti mohly docházet k nám na kroužek šití. Chytila se pouze základní škola Na Pražské, ze které sem chodí čtyři děvčata. Jsou moc šikovná a hlavně nadšená ze šití,“ doplnila Marešová.

Studentské prezidentské volby v Obchodní akademii a Hotelové škole v Havlíčkově Brodě.
Studenti chtěli za prezidenta Jiřího Drahoše

Šikovné studentky spolu se svou mistrovou každoročně vyprodukují kolem dvaceti plášťů. „Pan ředitel se smál a divil se, kam ty pláště dáváme, ale ony jsou potřeba. Postupně se obměňují. Tentokrát například šijeme menší pláště pro děti. Přibývají ale také noví koledníci, takže další pláště jsou potřeba,“ prozradila Marešová.

Noví koledníci přibývají, ale pelhřimovská charita, a nejen ta, potřebuje stále další dobrovolníky. „Pořád sháníme dobrovolníky, takže kdyby se chtěl někdo ke Třem králům přidat, tak určitě může. Stále totiž nemáme pokrytý Pelhřimov. Je škoda, že se tu koledníci nedostanou ani k většině domácnostem,“ informovala Zuzana Havlová, koordinátorka tříkrálové sbírky v Pelhřimově a širokém okolí s tím, že koledníky v okolních vesnicích mají většinou zajištěné.