Těmto osobnostem nebo potomkům těchto lidí pak pracovníci pelhřimovské Agentury Dobrý den v rámci oslav poděkují. „Děláme celorepublikovou aktivitu Český den s českými vlajkami. Z toho vyplynulo i to, že, když je centrum toho všeho tady v Pelhřimově, tak by ke stému výročí měla být nějaká akce i tady. Přemýšlel jsem tedy, co všechno by mohlo v programu této akce být. To, co děláme s vlajkami, je celorepublikové a tím pádem ve všech městech něco mají a všude se nějakým způsobem opakuje rok 1918, Masaryk a tak dále a je to vlastně všechno dost podobné. Proto jsem chtěl, abychom tu měli něco ryze pelhřimovského. Napadlo mě pak, že by bylo fajn připomenout lidi, kteří za dobu sta let nějakým způsobem Pelhřimov pozdvihli anebo ho nějak zviditelnili,“ vysvětlil prezident Agentury Dobrý den Miroslav Marek.

Celkem šest vybraných osobností vzešlo z různých oborů či odvětví, jako je například průmysl, sport, současnost či umění.

Jedním z těchto Pelhřimovských je například Jaroslav Benda, současný renomovaný restaurátor, zachránce řady památek v Pelhřimově, na Křemešníku a v okolí. Navíc se jedná o odborníka uznávaného u nás i v zahraničí. „Jaroslav Benda restauroval i vzácné památky v katedrále sv. Víta na Pražském hradě,“ doplnil Miroslav Marek. Dalším významným člověkem pro Pelhřimov je Jan Kůrka, olympijský vítěz ve střelbě z letních her v Mexiku v roce 1968.

Většina osobností, které chce pelhřimovská Agentura Dobrý den ocenit, už ale bohužel nežije. „Tady vyvstala otázka, kdo by mohl ocenění a poděkování převzít nebo kdo by se tu za ně objevil. Bylo to trochu detektivní pátrání, ale v některých případech nám přálo štěstí,“ komentoval Marek.

Archeologové našli zkoumali základy opevnění města.
Archeologové našli zlomky keramických nádob a reliéfních kamnových kachlů

Poděkování si podle Miroslava Marka jistě zaslouží Jan Matějka, zakladatel rodinné firmy, z níž vzešel největší současný zaměstnavatel v Pelhřimově, a to firma Agrostroj. „Spojili jsme se s malířem Janem Brabencem, který vytvořil největší masaryčku, čepici T. G. Masaryka. Když jsem pro ni jel do jeho ateliéru v Praze, tak mi najednou říká, že má nějakou lékařku, která má také nějaké kořeny v Pelhřimově. A to byla pravnučka pana Matějky,“ zasmál se Marek neskutečné náhodě.

Poděkování za děkana a monsignora F. B. Vaňka převezme pelhřimovský vikář Josef Sláčík. Na seznamu osobností je také historik Josef Dobiáš, autor Dějin královského města Pelhřimova, díky němuž má Pelhřimov po Praze druhou nejpodrobněji zpracovanou historii. Mezi těmito osobnostmi nemůže chybět ani rodina Lipských, konkrétně Vilém Lipský a jeho synové Oldřich a Lubomír.

„Samozřejmě je to nevděčné, protože je to úhel pohledu a někdo by mohl říci, že by tam mohli být jiní a ještě další lidé. My jsme ale nechtěli, aby to byl nějaký hrozně dlouhý seznam, spíše nám šlo o symboliku a určitý průřez,“ prohlásil Marek.

Barmanský kurz v pelhřimovské hotelové škole.
Dvě desítky studentů uspěly v barmanském kurzu

Program akce

Vyhlášení republiky z okna radnice alla r. 1918
Naďa Urbánková
Dort republiky připraven k rozkrájení pro příchozí
Příchod největší české vlajky
Československá hymna v podání pěveckého souboru Záboj
Projekce: 100 let v Pelhřimově a v České republice – Jak vypadal Pelhřimov před 100 lety – Co Češi dali světu
Představení knihy F. B. Vaňka Pelhřimov za války
Největší čapka TGM a hold prvnímu prezidentovi
Poděkování Agentury Dobrý den významným Pelhřimákům
Módní přehlídka v národních barvách!
Česká kniha rekordů 6 (zbrusu nová výpravná publikace ke 100. výročí republiky)
Červenomodrobílé mažoretky
Vysazení českého národního stromu ke 100. výročí samostatné republiky
Hudební průřez 100 roky: Raf a Taksík
Malý ohňostroj