Některé obce v Plzeňském kraji trápí nedostatek zubařů, lékaře hledají už několik let. Zubařům často nabízejí například služební byty, na vlastní náklady opravují ordinace nebo do nich nakupují vybavení.

V Kasejovicích na Plzeňsku shánějí zubaře delší dobu. „Ordinaci jsme vybavili a lékaře stále nemáme,“ posteskla si starostka Marie Čápová. „Jezdí k nám alespoň jednou týdně lékařka z Plzně, my bychom ale potřebovali stálého doktora. Chceme pro obyvatele zabezpečit základní péči,“ řekla Čápová a dodala, že z Kasejovic není snadné dojíždět do Plzně. „Pro starší občany je to na celý den. Situace zatím nemá řešení,“ uzavřela.

K ZUBAŘI PŘES ZNÁMÉ

Ivana z Nýřanska zubaře hledala několik měsíců, s obtížemi musela dokonce několikrát na pohotovost do Plzně. „Lékařka odešla do důchodu, bohužel mě zrovna začal bolet zub. Poptávala jsem několik ordinací, ale vždy mi bylo řečeno, že mám počkat minimálně půl roku. Kamarádka mi pak domluvila jedno ošetření u své zubařky. K současnému lékaři jsem se dostala až díky doporučení známých po tři čtvrtě roce,“ vyprávěla.

Čísla České stomatologické komory ale ukazují, že je počet zubařů v kraji optimální. „Ideálně má mít jeden zubař maximálně 1500 pacientů. Když čísla zprůměrujeme, vychází v Plzeňském kraji 1250 pacientů na lékaře,“ uvedla mluvčí stomatologické komory Zina Sladkovská a doplnila, že problém může být v rozložení péče. Lékaři se často soustřeďují do větších měst.

Martin Prošek je rodákem z Teplic, ale Plzeňsko si zamiloval
Snaha o zjednodušení češtiny je naivní, míní jazykovědec

Podle lékaře Jana Netolického z Oblastní stomatologické komory v Plzni je situace v současném zubním lékařství složitá, avšak zubaři oproti dřívějšku dbají více na kvalitu ošetření než na kvantitu ošetřených pacientů.

„Dnešní výkony jsou časově náročnější, a tím pádem lékař ošetří méně pacientů než dříve, ale současně v mnohem větší kvalitě,“ upozornil Netolický.

PROBLÉM S NÁHRADOU

Druhou rovinou problému je to, že tzv. silné ročníky lékařů odcházejí do důchodu. „Kombinace těchto dvou skutečností způsobí v řadě míst problém s jejich náhradou. To vnímáme silně i v našem regionu, ale jednoduché řešení opravdu neexistuje. Vzhledem k tomu, že končí v současné době řada lékařů přímo v Plzni nebo blízkém okolí, není leckdy jednoduché zajistit náhradu lékaře přímo v krajském městě. O to složitější je to potom v okrajových regionech,“ vysvětlil Netolický.

Pokud mají pacienti problém sehnat lékaře, mohou se obrátit na svou pojišťovnu.