"Kontrola byla provedena na základě indicií, že navzdory chybějícímu schválení provozovatel zahájil činnost," řekl Majer. Provoz podle něj stále nesplňuje požadavky na zacházení se živočišnými produkty. "Není zcela dostavěn, nemá zajištěno nakládání s živočišnými odpady, není chráněn proti průniku hlodavců. Hygienickým požadavkům při kontrole neodpovídaly ani pracovní oděvy zaměstnanců, byly zjištěny i další závady v provozní hygieně. Z těchto důvodů nelze zaručit zdravotní nezávadnost potravin," dodal.

V bourárně bylo při kontrole více než 2,5 tuny hovězího masa, dodavatelem byla slovenská firma, v menším množství pak česká jatka. Původ masa však provozovatel doložil. "Část masa vykazovala smyslové změny, u další části byla zjištěna nehygienická manipulace v neschválené bourárně. Z těchto důvodů bylo zhruba 150 kg masa neškodně odstraněno na náklady provozovatele. Zbývající část bude využita jinak než k lidské spotřebě," uzavřel mluvčí.

Neoznačené maso v ilegální bourárně
Na pražském Bohdalci se ilegálně bouralo maso. Veterináři našli i zbylé hovězí

Nejde o jediný případ nelegálního zpracovávání masa v Praze v poslední době. Veterináři v únoru informovali, že jedna bourárna fungovala na Bohdalci. Spolu s policií a celníky na místě zajistili téměř 1200 kilogramů hovězího masa, které však na rozdíl od aktuálního případu bylo bez dokladů a značení.

Informaci o předchozí nelegální bourárně využil v březnové argumentaci také polský ministr zemědělství Jan Krzyszof Ardanowski, podle kterého to, že se v ČR nacházejí nelegální sklady s masem, svědčí o tom, jak je český dozor "schopný". České ministerstvo zemědělství tehdy zareagovalo replikou, že Ardanowski se snaží odvrátit pozornost od systémového problému se selháním veterinárního dozoru v Polsku.

Ministr zemědělství Miroslav Toman
Ministr Toman: Byla to lež. Polské hovězí se v Praze za argentinské nevydávalo