Hlavní změny smlouvy 

Nově je v dodatku ke smlouvě formulován úvodní text, a zpřesněn byl předmět nájmu – budovy i pozemky, aktualizován je účel nájmu, doba jeho trvání a finanční výše. „V preambuli jsme jasně deklarovali zájem města na zachování co nejširšího rozsahu zajišťování zdravotní péče pro občany,“ uvedla mimo jiné Sedláková. Upozornila zároveň, že při nájmu nebytových prostor sloužících k podnikání nová úprava občanského zákoníku do určité míry pronajímatele - město - limituje. „Byli jsme však několikrát ujištěni nájemcem, že má zájem provoz nemocnice pro širší region Sedlčanska udržet,“ sdělila zároveň. 

Z dodatku je nyní jasné, co se rozumí movitými věcmi. „Z důvodu na dlouhodobost právního vztahu byly některé z nich již převedeny do majetku nájemce, případně již zanikly,“ upozornila na jeden ze sporných bodů, které byly řešeny a vyřešeny tím, že jsou movité věci vyjmenovány a dále se o ně stará nájemce. Upozornila, že nově je také ve smlouvě definováno věcné právo a právo užívání, aby nemohl nájemce některým osobám bránit vstupu do objektu. 

Vizualizace zmodernizovaného přestupního terminálu.
Nad padesátimilionovou modernizací nádraží visí otazníky

„Největší problémem byl účel nájmu, který jsme chtěli definovat tak, abychom nepožadovali nemožné. Víme, že město vstupovalo do jednání s úmyslem zachování akutních interních lůžek, jak tomu bylo do prosince minulého roku. Z pohledu nájemce jde o požadavek i z právního hlediska nemožný,“ pokračovala. Vysvětlovala, že hledali společně princip, jak nastavit služby tak, aby z pohledu města byla zdravotní péče garantována a zároveň byla splnitelná. 

V dodatku jsou také stanoveny podmínky, za kterých je oprávněn nájemce poskytnout některé prostory do užívání dalšímu podnájemci. Činnost, kterou zde bude případně provozovat, musí sloužit k udržení a dalšímu poskytování služby, jak je tomu i v případě laboratoří. Nelze tedy zdravotnickou službu nahradit například kadeřnictvím. 

Právnička konstatovala, že došlo k navýšení ročního nájemného na 1,99 milionu, což je přibližně o půl milionu korun více než dosud.. A dodatek počítá také s tím, že město je oprávněno podle výše inflace nájemné zvyšovat. Za podstatné považuje přílohovou tabulku, z níž je jasné, co se rozumí běžnou a mimořádnou údržbou a jaké povinnosti oprav a úhrad leží na bedrech nájemce a které na pronajímateli. Obě smluvní strany se v dodatku také nově zavazují k informační povinnosti. A jak a v jakých lhůtách se musí vyrozumět o podstatných momentech, které jsou pro fungování smluvního vztahu důležité. 

Ilustrační foto.
Zvěř způsobuje dopravní nehody i v prosinci

Mateřská společnost ve Vídni souhlasí

Manažer společnosti Vamed Mediterra Tomáš Beran uvedl: „Pro nás je návrh dodatku číslo 3 v uvedené podobě akceptovatelný a pro naší mateřskou společnost ve Vídni také.“ Je přesvědčen, že Vamed Mediterra při jednání o dodatku smlouvy udělala řadu ústupků ve všech bodech, které byly klíčové. Připomněl, co všechno po neúspěšném hledání chybějících lékařů internistů podnikli, aby dopad na region po uzavření lůžkového oddělení byl co nejmenší. Zmínil se, že v sedlčanské nemocnici došlo k navýšení počtu lůžek následné péče, k rozšíření ambulantních služeb pro obyvatele, v chirurgické ambulanci je nepřetržitý provoz, zřízen byl denní stacionář k ambulantnímu podávání infuzní léčby, funguje ortopedická poradna, poradna hojení ran, na plný úvazek ordinuje neurolog a rozšíření služeb se týká i urologické ambulance. 

Zastupitel Hefka měl nejvíc připomínek

Nejvíce připomínek měl zastupitel Rostislav Hefka. Například se velmi podivoval tomu, že provozovateli byl před několika měsíci zaslán dopis o hrubém porušení smlouvy, na jehož znění se zastupitelé dohodli. Byla v něm stanovena lhůta tří měsíců k nápravě a ke znovuotevření akutních lůžek na interně. „A my nyní v dodatku vůbec internu neřešíme. Tím jsme vlastně určitou zbraň, kterou jsme na Vamed Mediterra měli, zahodili,“ tvrdil.

Tím otevřel prostor k dalším diskusím o nedostatku lékařů, uzavírání nemocnic v řadě měst, o stavu celého zdravotnictví, které starosta Sedlčan Jiří Burian označil za prohnilé, hovořilo se o úhradové vyhlášce, o Všeobecné zdravotní pojišťovně (dále VZP), která je dalším subjektem, s níž jsou smluvní vztahy i pro nejbližší roky velkou neznámou… 

Nově se příbramské prostory rozrostly o adiktologickou ambulanci pro jednotlivce i rodiny, které sepotýkající se závislostí.
Bojovat se závislostmi pomůže Příbramákům nová ambulance

Starosta také varoval před situací, která by při vypovězení smlouvy s Mediterrou nastala. „Do několika týdnů by nemocnice nefungovala. VZP by se společností neuzavřela smlouvu a ze strany Krajského úřadu by oprávnění k činnosti skončilo. Nastalo by období, kdy by se nemocnice uzamkla a začaly by se řešit dlouhodobé právní, soudní a sankční záležitostí. To přece nechceme,“ rezolutně odmítl všechny úvahy o výpovědi smlouvy s Mediterrou. 

„Příští rok budu dále bojovat za to, aby se do Sedlčan akutní lůžka, minimálně na internu, vrátila. Odmítám absolutně v tuto chvíli dát společnosti Mediterra výpověď,“ sdělil Burian. Připomněl rok 1991, kdy kvůli rozmělnění OÚNZ (Okresního ústavu národního zdraví), nejvíc hrozil sedlčanské nemocnici zánik. A zopakoval, že o udržení nemocnice bude bojovat i v současné době.

Zastupitelé hlasovali o tom, zda jsou proto, aby dodatek smlouvy v předložené podobě rada města schválila. Jak starosta připomněl, je k těmto úkonům kompetentní. Z patnácti přítomných zastupitelů jich hlasovalo třináct pro, jeden se zdržel hlasování a jeden byl proti. Dodatek byl tedy schválen a obě strany budou dodatek smlouvy podepisovat. 

Březohorští hasiči získali v letošní anketě nejvíc hlasů ze všech nominovaných jednotek.
Dobrovolnými hasiči roku se stali ti březohorští