Provoněné a vyhřáté stavení se stalo i tentokrát místem pro prezentaci rukodělné práce lidí z regionu, jejich výtvorů a pochutin souvisejících s adventem a Vánocemi. Historické stavení, které je ve správě hradu Křivoklátu, láká, coby skanzen, zejména k prohlídce starých časů. Luboš Vokoun jako „pan otec“, stejně jako tisíckrát před tím představil i uplynulou sobotu domácí pečení chleba ve starobylé peci, které se těší u lidí velké oblibě.

Křivoklát ožil Královským adventem, letos už naposledy.
OBRAZEM: Křivoklát ožil Královským adventem, letos už naposledy

A sami si mohou do Zbečna přijet o sobotách vlastní bochník z kvásku přijet upéct. „Společně s kastelánem hradu Křivoklát, Petrem Slabým, se snažíme dělat vše proto, aby objekt stavení přinesl návštěvníkům každý rok něco nového. Statek je prezentován jako jedna z nejstarších staveb na Křivoklátsku. Rozšířili jsme i expozici uvnitř objektu. Pro letošní rok i příští sezonu jsme například v zadní části dvora přichystali venkovní posezení. V současnosti je tam občerstvení, ale následně bude tato část využívána pro koncerty, školy, školky. Když skupiny přijedou, aby měly potřebné zázemí a mohly tu provozovat edukační programy,“ popsal Luboš Vokoun.

Diváci, kterých do centra přišel početný dav, se těšili nejen z vystoupení Čtyřlístku, ale i spřátelených souborů Lístečku a Borůvek.
OBRAZEM: V Novém Strašecí zavládly Vánoce se Čtyřlístkem

Na druhé straně si posteskl nad tím, že prezentace řemesel je poněkud na ústupu, řemeslníků, kteří předvádějí, je čím dál méně, jelikož chybějí mladí nástupci, kteří by dokázali tradici udržet. „Generace padesátníků, šedesátníků postupně ubývá a mladí se, z mého pohledu, nechtějí řemeslům učit a věnovat čas předvádění. Budu rád, když se to jednou zase změní,“ uzavřel správce statku s přáním krásných Vánoc všem.

Námraza. Ilustrační foto.
Zimu na silnicích nepodceňujte, varují policisté řidiče
Zadní vchod 2. základní školy v Rakovníku
2. ZŠ čeká velká modernizace za miliony