Miroslav Zikmund.Zdroj: 14|15 Baťův institutMiroslav Zikmund
Narodil se: 14. 2. 1919 v Plzni
Kariéra: cestovatel, spisovatel, dokumentarista
Největší úspěchy: výpravy
do Afriky, Jižní Ameriky, Asie
a Oceánie s Jiřím Hanzelkou

Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka, bezesporu legendární dvojice cestovatelů si zaslouží obdiv za to, co dokázala a s čím se musela poprat.

Otec Miroslava Zikmunda byl strojvůdcem, matka byla v domácnosti a právě díky ní se budoucí cestovatel naučil samostatnosti a trpělivosti. Cestoval odmalička, například v 17 letech byl s bratrem na Podkarpatské Rusi. Při studiu Vysoké školy obchodní se seznámil s Jiřím Hanzelkou a začali spřádat plány.

Jejich studia přerušila druhá světová válka, plánování jejich cest naštěstí ne.

V roce 1946 začali oba pracovat v Tatře, a zatímco na cestu kolem světa byli co do jazykových i zeměpisných znalostí dobře vybaveni, automobil, což měla být právě tatrovka, se jim od nedůvěřivého vedení dlouho sehnat nedařilo. Nakonec zabral argument, že budou při svých cestách dělat automobilce reklamu. A také ji dělali.

Zdroj: Youtube

V letech 1947 – 1950 podnikli v kabině Tatry 87 cestu do Afriky a Jižní Ameriky, cestou vysílali pro rozhlas, fotografovali, sbírali materiál pro knihy. Druhá cesta v upravených náklaďácích Tatra 805 Zikmunda s Hanzelkou v letech 1959 – 1964 zavedla do Asie a Oceánie. Získali věhlas, který ale přestal růst v roce 1969. Miroslav Zikmund se přidal k reformním komunistům, za což dostal zákaz publikovat a z veřejného života zmizel.

Zdroj: Youtube

Co psal Deník

Cestovatelé Lukáš Socha (vlevo) a Tomáš Vaňourek
FOTO, VIDEO: Výpravou oslavili Zikmundovu stovku
Století Miroslava Zikmunda
Prezident vyznamenal cestovatele Zikmunda
Poznejte cestovatele Zikmunda
Poznejte cestovatele Zikmunda
Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund.
Nasedli do Tatry 87 a vyrazili kolem světa
Miroslav Zikmund 100
Němčina a angličtina samozřejmostí, domluvili se i arabsky nebo svahilsky
Zdroj: Youtube