Moderní transportní systém je už hotov a do běžného provozu by jej měli uvést na konci letošního roku.

„Dosud byla na ambulancích sběrná místa, odkud se dvakrát denně svážely vzorky do laboratoří. Zaměstnanci ale teď mohou zasílat materiál průběžně a nebudou muset čekat na hromadné svozy. V laboratořích si tak mohou práci lépe rozložit, což pomůže celý proces urychlit,“ popisuje jednu z výhod potrubní pošty správce Centrálních objektů Uherskohradišťské nemocnice Petr Vojtek.

Pro pacienty je podle vedení nemocnice nejvýznamnějším přínosem fakt, že se jejich lékař výsledky testů dozví rychleji a může tak dříve stanovit diagnózu a zahájit adekvátní léčbu.

Kovozoo v Rec Group ve Starém Městě. Ilustrační foto.
Ve Staroměstské Kovozoo budou tvořit malí i velcí



K transportu zásilek se používají speciální přepravní pouzdra, každé z nich je v průměru 12 cm široké a 36 cm dlouhé. Jsou opatřena paměťovými čipy umožňujícími sledovat a kontrolovat jednotlivé zásilky po celou dobu jejich přepravy.

„Celý systém běží automaticky. Chod potrubní pošty musí průběžně kontrolovat technik, ale zvládne to klidně i na dálku,“ dodává Petr Vojtek.

Potrubní poštou, která v Uherskohradišťské nemocnici propojí prozatím oba centrální objekty, laboratoře a hematologii, budou dopravovány především zkumavky s krví, močí a dalším biologickým materiálem.

„Kromě toho bude systém využíván i pro přepravu dokumentů, léků nebo i sterilních nástrojů. Lze jej zjednodušeně řečeno využít pro všechno, co se do přepravního pouzdra vejde a neváží víc než dva kilogramy,“ doplňuje Vojtek.

Spuštění ostrého provozu potrubní pošty nemocnice plánuje na zimu po dokončení druhé etapy výstavby centrálního objektu.

Oslavy vítězství v  soutěži Vesnice roku 2018, trvaly v Dolním Němčí dlouho do noci.
Radost v Dolním Němčí nebrala konce