Vítězná TOP 09 tak přechází do opozice. Povolební jednání probíhala jak ze strany vítězné TOP 09, která získala 3 mandáty, tak ze strany Pirátů, kteří získali stejný počet křesel v zastupitelstvu. Projednáno bylo několik variant. „Ze strany TOP 09 byla navržena varianta koalice TOP 09, Pirátské strany a ODS, případně Lopaty. Tato varianta však byla ze strany Lopaty a ODS zamítnuta, vzhledem k programovým a dalším rozporům. Hnutí Naše Město nebylo ze strany TOP 09 osloveno vůbec,“ přiblížil povolební vyjednávání Petr Adamec, lídr Pirátů.

„Jelikož prioritou pro zástupce Pirátské strany, Lopaty, Našeho Města a ODS je programová shoda, tak je pro nás úzká koalice ve zbývajících variantách (TOP 09 + Pirátská strana + ANO + 1) bez dalších spřízněných subjektů nepřijatelná,“ doplnil. Varianta, která přišla TOP 09 nejvhodnější pro zklidnění situace ve městě, tedy spolupráce dvou nejsilnějších stran, TOP O9 a Pirátů, nebyla podle slov Petra Zahradníčka akceptovatelná.

„Budeme opozicí, která má zkušenosti z reálného života města. Nejsme ale ti, kteří budou něco za každou cenu vetovat,“ uvedl. Koaliční strany teď pracují na přesném znění smlouvy, která bude podepsána do konce tohoto týdne.

Ilustrační snímek
V Chodově se to pralo