Lanovka se zastavila kvůli pádu lana před šestnáctou hodinou.

„Ihned jsme připravili potřebnou techniku a v šesti lidech vyrazili pod lanovku. Tam jsme okamžitě po vyhodnocení situace a dohodě s přítomnými členy Hasičského záchranného sboru Jeseník začali se záchranou uvízlých osob,“ uvedl člen Horské služby Jeseníky David Spiller, který na místě zasahoval.

V okamžiku poruchy byly na lanovce dospělí i děti. Záchranáři horské služby a hasiči postupně spouštěli uvízlé pasažéry na zem.

Maketa zbraně a kukla, které pachatel použil k loupežnému přepadení pošty v Dolních Studénkách.
Poštu přepadl zadlužený mladík. Dřív pro ni pracoval

„Nejdříve jsme vylezli k sedačce, zajistili přítomné a potom jsme je pomocí lanové techniky spustili. Tak jsme postupně dostali na zem všechny lidi. K zásahu dokonce zamířil i vrtulník Policie ČR, který v podvěsu také někoho zachránil,“ doplnil David Spiller.

Pasažéry na místě zachraňovaly lezecké skupiny hasičů z Jeseníku, Šumperku a Olomouce. Následně je posílili hasiči z Bruntálu a také polských Glucholaz. V nemalé míře k rychlé záchraně v prvotní fázi přispěli pracovníci lyžařského areálu.

Zdroj: Youtube

Polovině pomohly dolů žebříky

„V místech s dostupností žebříků se podařilo evakuovat zhruba polovinu pasažérů snadnější formou. U další zhruba dvacítky lyžařů docházelo k postupnému slanění s lezci, do akce byl také zapojen policejní vrtulník,“ sdělil mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Událost na místě vyšetřovali policisté. „Zjišťovali příčinu pádu lana,“ přiblížila policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

Majitel areálu Miroslav Páral potvrdil, že lanovka se zastavila kvůli technické závadě.

„Nevěděli jsme, jak dlouho to bude trvat, proto jsme vyhlásili evakuaci, abychom nevystavili lidi dlouhému čekání,“ uvedl pro agenturu ČTK.

Akce byla ukončena zhruba po hodině a půl. Lyžařům uvízlým na lanovce pomohlo, že se teplota vzduchu ve středisku odpoledne pohybovala nad osmi stupni Celsia.

V sobotu byla pro večerní lyžování lanovka mimo provoz, v neděli ji již personál areálu spustil.

Podobná událost se stala před měsícem v resortu Buková hora nedaleko Králík. Na lanovku zde spadl strom. Evakuace trvala sedmi desítek lyžařů a snowboardistů trvala dvě a půl hodiny.

Jízda elektromobilem na vlastní kůži.
VIDEO: Žádná spojka a ticho v kabině. Redaktor Deníku poprvé řídil elektromobil