Hlavně dobře zaparkovat

V Olomouckém kraji si lidé zaměstnání vybírají primárně podle výše platu, podstatné jsou však i další kritéria. Třeba snadné parkování u práce je důležitější než samotné jméno a postavení firmy. Jako opravdu důležité vnímá parkování skoro stejný počet lidí jako možnost kariérního postupu a zvyšování kvalifikace. Podrobnosti o aktuálních kritériích zaměstnanců v Olomouckém kraji se podařilo zjistit společnosti STEM/MARK. Výsledkem unikátního průzkumu je i žebříček nejlépe vnímaných zaměstnavatelů regionu; v anketě vítězí hlavně veřejní zaměstnavatelé, mezi soukromými se nejlépe umístily společnosti jako Emos, Priessnitzovy léčebné lázně, Miele technika, HELLA AUTOTECHNIK NOVA, John Crane nebo SIGMA PUMPY.

prvním díle seriálu o zaměstnancích v Olomouckém kraji jsme zjistili, že se stávajícím pracovním úvazkem je většina dotazovaných spokojená, skoro polovina se ale stejně pravidelně poohlíží po výhodnějším uplatnění, více než třetina dokonce během pracovní doby. Sami ale moc nabídek nedostávají, například 76 % dotazovaných přiznalo, že je během posledních pěti let neoslovil žádný jiný zaměstnavatel.

Do práce ideálně půl hodiny

Více než čtvrtině obyvatel Olomouckého kraje by dokonce nedělalo problém dojíždět do práce až hodinu, tedy strávit na cestách denně celé dvě hodiny. Najdou se dokonce 3,5 procenta dotazovaných, kterým nevadí v jednom směru cestovat přes hodinu. Pro většinu je ale optimální strávit na cestě jedním směrem maximálně 30 minut. Drtivé většině by se také líbila možnost firemního svozu.

Kolik minut jsou zaměstnanci ochotni denně dojíždět do práce jedním směrem.Zdroj: DENÍK/archiv

Výše platu je velmi důležitá pro bezmála tři čtvrtiny dotazovaných, druhý v pořadí je pracovní kolektiv a třetí přístup nadřízených. Tyto tři věci jsou klíčové a rozhoduje se podle nich většina zaměstnanců. Pro většinu je opravdu důležitá ještě pracovní náplň, ostatní kritéria vnímá jako velmi důležitá méně než polovina dotazovaných. Podle dojezdové vzdálenosti od bydliště a smyslu práce se rozhoduje zhruba 40 % lidí v kraji, benefity jsou podstatné pro tři z deseti.

„Z průzkumu nám vychází, že pro lidi v Olomouckém kraji není až tak rozhodující, pro koho konkrétně vlastně pracují, více vnímají praktické věci. Jméno a pozice firmy na trhu jsou například méně důležité než to, zdali u práce pohodlně zaparkují,“ říká Jan Tuček, ředitel společnosti STEM/MARK.

„Příspěvek na hromadnou dopravu moc nezaujme, naproti tomu by přes 80 % zaměstnanců ocenilo nabídku firemního svozu,“ zmiňuje také Tuček.

Na celé pořadí priorit se můžete podívat v žebříčku níže.

Žebříček nejdůležitějších kritérií zaměstnání podle Olomouckého kraje
(Procento v závorce uvádí, pro kolik zaměstnanců je daná kategorie opravdu důležitá)

1. Plat (73,3 %)
2. Pracovní kolektiv (kolegové), dobré mezilidské vztahy (66,2 %)
3. Přístup nadřízených (62,6 %)
4. Pracovní náplň, zajímavost práce (55,4 %)
5. Pracovní doba, možnost její úpravy či práce z domova (43,9 %)
6. Smysl práce, pocit seberealizace (42,7 %)
7. Dojezdová vzdálenost z bydliště (42 %)
8. Benefity, zaměstnanecké výhody (30,4 %)
9. Možnost zvyšování kvalifikace, kariérního postupu (24,8 %)
10. Možnost parkování (23,6 %)
11. Pracovní prostředí (21,9 %)
12. Příspěvek na hromadnou dopravu (14,4 %)
13. Jméno a postavení firmy (13,3 %)
14. Občerstvení na pracovišti (12,9 %)
15. Relax zóna na pracovišti (10,5 %)
16. Závodní lékař (10,2 %)

(ostatní odpovědi méně než 10 %)

Pro stejné zaměstnance je dnes plat dokonce ještě o něco málo důležitější, než byl před pěti lety. V případě například Zlínského kraje je tomu naopak, peníze nejsou už tak důležité jako dříve.

Jak moc je důležitý pracovní kolektiv pro zaměstnance v Olomouckém kraji.Zdroj: DENÍK/archiv

Část průzkumu se věnovala také hodnocení konkrétních zaměstnavatelů v Olomouckém kraji. Pro tento účel vybrala společnost STEM/MARK 39 nejvýznamnějších zaměstnavatelů podle počtu zaměstnanců – zařazeny byly společnosti a organizace z celého kraje spolu s největšími zaměstnavateli ze všech okresů.

V žebříčku vedou zaměstnavatelé veřejného sektoru

Jako nejlépe vnímaní zaměstnavatelé skončily v průzkumu hlavně veřejné organizace. První místo obsadila Univerzita Palackého v Olomouci, druhá skončila Fakultní nemocnice Olomouc a jako třetí statutární město Olomouc. Pátá a šestá příčka patří městu Šumperk a samotnému Olomouckému kraji.

Dále následuje zástup soukromých společností, které v hodnocení již porážejí jiná zaměstnávající města. Nad Přerov, Prostějov a Jeseník se tak dostali například zaměstnavatelé EMOS, Priessnitzovy léčebné lázně, Miele technika, HELLA AUTOTECHNIK NOVA, John Crane nebo SIGMA PUMPY HRANICE.

Pro samotné muže i ženy zůstává na první příčce stále Univerzita Palackého. U mužů je na tom ale oproti ženám výrazně lépe společnost Pekárna Racek, tu mužští pracovníci řadí na pátou příčku. Také třeba společnosti Pramet Tools a Fenix bodují více u mužů. Naopak u žen jsou oproti mužům oblíbenější zaměstnavatelé jako Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje, PSP Machinery, CeramTec Czech Republic, MAKOVEC nebo FORCORP GROUP.

Odlišně vnímají zaměstnavatele i různé generace. Zatímco pro mladé do 30 let vycházejí oproti průměru výrazně lépe zaměstnavatelé Priessnitzovy léčebné lázně, Plastkon product nebo Česko-slezská výrobní, u generace 45–59 let zase vítězí město Šumperk, Fakultní nemocnice Olomouc nebo také město Jeseník. Nad průměr dobře u pracujících nad 45 let dopadli také zaměstnavatelé PSP Machinery, MORA MORAVIA nebo EMOS.

Na souhrnné pořadí z celého kraje se můžete podívat v žebříčku níže.

Žebříček nejlépe vnímaných zaměstnavatelů v Olomouckém kraji

1. Univerzita Palackého v Olomouci
2. Fakultní nemocnice Olomouc
3. Statutární město Olomouc
4. Město Šumperk
5. Olomoucký kraj
6. EMOS spol. s r. o., Přerov
7. Priessnitzovy léčebné lázně a. s., Jeseník
8. Miele technika s. r. o., Uničov
9. HELLA AUTOTECHNIK NOVA, s. r. o., Mohelnice
10. John Crane a. s.
11. SIGMA PUMPY HRANICE, s. r. o., Hranice
12. TONDACH, Hranice
13. Pekárna Racek, s. r. o., Přerov
14. Pramet Tools, s. r. o., Šumperk
15. Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje
16. Meopta – optika, s. r. o., Přerov
17. MORA MORAVIA, s. r. o., Hlubočky
18. PSP Machinery s. r. o., Přerov
19. Statutární město Přerov
20. SIGMA GROUP a. s., Lutín
21. CeramTec Czech Republic, s. r. o., Šumperk
22. Statutární město Prostějov
23. Fenix, s. r. o., Jeseník
24. Město Jeseník
25. KROK CZ, v. o. s., Hranice
26. GALA a. s., Prostějov
27. PRECHEZA a. s., Přerov
28. MAKOVEC a. s., Prostějov
29. Pars nova a. s., Šumperk
30. Středomoravská nemocniční a. s., Prostějov
31. MB TOOL s. r. o.
32. M.L.S. Holice, spol. s r. o.
33. Plastkon product s. r. o., Mikulovice
34. EPCOS s. r. o., Šumperk
35. Nemocnice Šumperk a. s.
36. LINAPLAST s. r. o., Kralice na Hané
37. FORCORP GROUP spol. s r. o., Olomouc
38. Toray Textiles Central Europe s. r. o., Prostějov
39. Česko-slezská výrobní, a. s., Zlaté Hory

Průzkum společnosti STEM/MARK byl realizován v říjnu 2018 na reprezentativním vzorku 536 respondentů. Jeho cílem bylo zjistit, jak v současnosti zaměstnanci v Olomouckém kraji přistupují ke své práci a jakým způsobem o zaměstnání uvažují. Poslední blok průzkumu byl zaměřen na konkrétních 39 společností a organizací, u nichž bylo cílem zjistit jejich vnímání, nikoliv jako značky, ale coby zaměstnavatele. Pro tento účel bylo vybráno 39 významných zaměstnavatelů podle počtu zaměstnanců, zařazeny byly největší společnosti a organizace z celého kraje, a navíc vždy alespoň pět subjektů ze všech pěti okresů.

/UPOUTÁVKA NA TŘETÍ DÍL/ Závěrečný třetí díl seriálu o zaměstnancích v Olomouckém kraji, který vychází 26. listopadu, se zaměří na to, které benefity jsou nejdůležitější a které už jsou spíše samozřejmostí. Výhodnou půjčku od zaměstnavatele například ocení více lidí, než třeba firemní školku nebo sportovní kartičku. Součástí příštího dílu seriálu bude i nový žebříček těch nejlákavějších zaměstnavatelů Olomouckého kraje.