„Po půl třetí odpoledne sem přiběhla paní pošťačka, že ji přepadli. Kolegyně hned kontaktovala policii, já jsem běžela za panem místostarostou, který byl dole. My z úřadu jsme lupiče neviděli. Bylo to hodně rychlé,“ řekla pracovnice obecního úřadu, která nechtěla zveřejnit své jméno.

Ve chvíli přepadení byla pošťačka na přepážce sama. Zarážející však je, že si lupič pro svůj čin vybral dobu, kdy byl objekt plný lidí. Pošta sídlí v prvním patře budovy obecního úřadu, hned vedle kanceláří samosprávy.

„Překvapilo nás, jak toto mohl někdo udělat v dobu, kdy je tu všecho otevřené. Dole byla otevřená knihovna, paní doktorka měla ordinační hodiny, my jsme měli normálně otevřený obecní úřad,“ řekla pracovnice úřadu.

Pobočka pošty byla ve středu kvůli mimořádné události zavřená. „Ani mě z toho není dvakrát dobře. Máme tu také nějaké peníze,“ dodala zaměstnankyně obce.

Mluvčí policie potvrdila, že pachatel byl maskovaný a vydání peněz si vynutil se zbraní v ruce. Po činu z místa zmizel, incident se obešel bez zranění.

Nehoda vlaku v Mikulovicích
Na Jesenicku havaroval vlak i dodávka

„Na místo byla ihned vyslána výjezdová skupina služby kriminální policie a vyšetřování, několik policejních hlídek, ale také psovodi se služebními psy, kteří pátrali po okolí,“ uvedla Jiřina Vybíhalová. Po pachateli policisté stále pátrají.

Lidi v okolí policisté vyslýchali až do večerních hodin. „Nic jsem neviděl, a to bydlím hned naproti. Až když se sem sjelo několik policejních aut, napadlo mě, že se něco děje. Kolik peněz tam mohli mít netuším, ale jednou jsem chtěl na poště vybrat čtyřicet tisíc a nedali mi je,“ řekl důchodce z rodinného domu. Ničeho si nevšiml ani personál ze sousední restaurace či blízké prodejny.

Nad přepadením dolnostudénské pošty řada místních lidí vrtí hlavou. Nic podobného v klidné obci nepamatují. „Slyšel jsem to až ráno, prý ale nikdo nic neviděl. Asi už jsme světoví. Jen známý mi říkal, že v tu dobu snad v budově někoho zahlédl a ten dotyčný mířil po schodech k půdě, asi aby se s nikým nepotkal,“ řekl starší muž na zastávce autobusu, která se nachází hned naproti budově obecního úřadu.

Ilustrační foto.
Nepropásněte! Děti z mateřinky Veselá škola v Šumperku

Na Šumpersku a Jesenicku se již několik loupežných přepadení pošt stalo. Lupič se zbraní před několika lety „navštívil“ malé šumperské pobočky v Temenické a Jesenické ulici a také ve městě Úsov.

Na Jesenicku se jednalo o poštu ve Velkých Kuněticích, do které se zloději vlámali v noci. Při příjezdu policejní hlídky pachatelé použili zbraň, výstřely tehdy naštěstí nikoho nezranily. Z místa se jim podařilo utéct za hranici do Polska. Dvojici zločinců po několika měsících dopadli polští policisté při jiné trestné činnosti.