Nová cisternová stříkačka má podle velitele jednotky Pavla Koutného nejen výborné jízdní vlastnosti, ale disponuje například i odnímatelnou střešní lafetovou proudnicí či osvětlovacím stožárem pro použití při zásahu. Vybavená je kromě jiného také speciální dýchací technikou.

„Několik týdnů se zaškolovali všichni členové jednotky. Vůz je opravdu špičkový, je to podobné, jako přesednout z trabantu do nového bavoráku,“ uvedl velitel jednotky Pavel Koutný.

Doposud temeničtí hasiči používali velkokapacitní cisternu CAS 32, Tatra 815. Ta byla vyrobena v roce 1987. Zastaralé vozidlo, které se zachovalo ve výborné kondici jen díky pečlivé údržbě, město nabídlo za odhadní cenu hasičským sborům z okolních obcí. Zájem jako první projevili hasiči z Bludova, cisternu tak získají za necelých sedmdesát tisíc korun. Samotný převod se uskuteční v nejbližší době.

Temenická poloprofesionální jednotka je zařazená v režimu JPO 2, což znamená, že společně s profesionály z místního hasičského záchranného sboru vyjíždí k většině zásahů v Šumperku a okolí. Vyrazit musí do pěti minut po vyhlášení poplachu. Výjezdovou jednotku, jejíž součástí je i lezecká skupina, tvoří celkem šestnáct hasičů včetně velitelů družstev.

Zasahují jak u požárů, tak u různých technických pomocí, jako jsou třeba dopravní nehody nehody nebo událostí spojené s větrem, dešti či sněhovými kalamitami. Hasební obvod představuje území o rozloze téměř dvanáct tisíc hektarů, kde žije bezmála čtyřicet tisíc obyvatel. Město před několika lety v Temenici postavilo novou moderní zbrojnici s garážemi, která nahradila původní zchátralý objekt.

Základní škola v ulici Vrchlického v Šumperku.
Ve zateplených třídách je příliš CO2, musí namontovat ventilaci
Výstava Zaniklé osady na Šumpersku po roce 1945 u šumperského divadla.
Zaniklé osady lákají. V Šumperku je připomíná venkovní výstava