Účast na většině míst překročila třicet procent.

V Šumperku třetina lidí odvolila okolo sobotní desáté hodiny.

V Jeseníku a Zábřehu se v poledne účast blížila čtyřiceti procentům.

Ještě více lidí přišlo hlasovat na vesnicích.

V Loučné nad Desnou to hodinu před uzavřením volebních místností bylo přes padesát procent obyvatel s hlasovacím právem.

Lidé rozhodovali o tom, koho vyšlou na následující čtyři roky na radnice.

V Šumperku se bude složení vládnoucí koalice odvíjet od toho, kolik z patnácti kandidujících stran voliči do zastupitelstva vyslali.

V Zábřehu a Mohelnici půjde o to, zda svou hegemonní pozici obhájí KDU-ČSL, respektive Mohelnická demokracie. A v Jeseníku bude důležitá pozice vládnoucího hnutí ANO.

Bez zajímavosti nebudou ani výsledky senátních voleb. Pokud nikdo z kandidátů nezíská více než polovinu z odevzdaných hlasů, půjdou lidé na Jesenicku a severu Šumperska za týden k volbám znovu.

Vzhledem ke složitosti volebního systému do místních voleb budou výsledky u větších měst známy zřejmě až v pozdějších večerních hodinách.

Aktivní senior chtěl volit už v pátek ráno

Volební účast ve třiceti okrscích spadajících pod Městský úřad v Šumperku v pátek po prvních třech hodinách nepřesáhla dvacet procent.

Do 17. hodiny přišlo obálku s kandidáty do zastupitelstev odevzdat 14,2 procent voličů. Pro senátora odevzdalo hlas 13,7 procenta voličů.

V Jeseníku činila účast k 18. hodině devatenáct procent. Žádné incidenty související s volbami ve městě nezaznamenali.
21,5 procenta voličů přišlo do půl sedmé večer hlasovat v Zábřehu.

„Komisaři hlásí, že teprve teď lidé začínají přicházet ve větším počtu,“ řekla mluvčí zábřežské radnice Lucie Mahdalová.
Ve městě zaznamenali jednu kuriózní historku.

„Na gymnázium přišel jeden aktivní senior už v devět hodin dopoledne s tím, že chce jít volit,“ řekla s úsměvem.

Lidé mohou odevzdat svůj hlas až do páteční 22. hodiny. V sobotu pak od 8 do 14 hodin.

Zahájení velkého protipovodňového projektu v Rapotíně.
Velký protipovodňový projekt na Desné odstartoval

Počítat hlasy budeme dlouho, tuší komisaři

Krátce po páteční druhé hodině odpoledne se do budovy obchodní akademie v centru Šumperku začali trousit první voliči, většinou lidé starší generace. Ve škole jsou dvě volební místnosti, do kterých by podle seznamu mělo přijít 623 voličů.

„Zatím se lidé spíš trousí, ale u druhé místnosti už před druhou čekalo asi deset lidí. Čekáme, že větší nápor bude kolem páté hodiny, kdy lidé chodí z práce,“ řekla zapisovatelka Jana Nedělníková.

Počítače do místností komisím teprve přivezou, internet na nich k dispozici nebude. Notebooky mají pouze program Českého statistického úřadu a také instruktážní video, jak mají komisaři počítat hlasy. Začnou v sobotu hned po 14. hodině.

„To bude hodně náročné, určitě tady budeme dlouho. Musíme pomalu a pečlivě, abychom neudělali chybu. Když ji pak počítač objeví, musíme jí ručně složitě hledat,“ dodala Jana Nedělníková.

Jedním z prvních voličů byl také dvaaosmdesátiletý Martin Gajdoštín, který od své plnoletosti chodí ke každým volbám. Vybírání kandidátky mu prý ani tentokrát velkou práci nedalo.

„Volím vždy stejně, ale doma jsem si všechno prošel a rozmyslel,“ řekl důchodce.

Statek - hájovna v lokalitě Střítež na Mohelnicku.
Do hájovny lišky Bystroušky už nezatéká, sloužit má vzdělávání

5194 kandidátů

O zhruba jedenáct stovek míst v zastupitelstvech na Šumpersku a Jesenicku se uchází celkem 5194 kandidátů. To je o pět set méně než před čtyřmi lety. Ve dvanácti vesnicích můžou volby starším voličům připomínat hlasování v časech socialismu. „Vybírat“ si totiž mohou jen z jediné kandidátky.

Boj o senát? 6 kandidátů

O post senátora se uchází šest osobností: KDU-ČSL a Nezávislá volba nominovala starostu Šumperku Zdeňka Brože, hnutí ANO 2011 ředitele organizace Pontis Miroslava Adámka, za ČSSD kandiduje primářka transfuzního oddělení olomoucké fakultní nemocnice Dana Galuszková, za SPD přednosta železniční stanice Šumperk Tomáš Hauzner, za KSČM bývalý voják z povolání a diplomat Vladislav Rulíšek a za ODS podnikatel Josef Ťulpík.

Jak křížkovat?

Obecní volby jsou trochu jiné než parlamentní. Velkou změnou je fakt, že se mohou volit jednotliví kandidáti napříč politickými stranami. Jednotlivé lidi můžete zvolit malým křížkem, celé strany pak velkým. Všechny kandidující strany a kandidáti jsou na jediném volebním lístku.

Křížkování má ale svá úskalí, pro obyčejného člověka příliš se nezajímajícího o politiku je dosti složité a nesrozumitelné. Volič má tři možnosti. Buď dávat jen malé křížky a volit jednotlivé kandidáty. Volič má tolik hlasů, kolik se v dané obci volí zastupitelů. Právě tolik kandidátů může zakřížkovat. Samozřejmě jich může zakřížkovat i méně, v případě že jich zakřížkuje ale více, tak je jeho hlasovací lístek neplatný.

Druhou možností je volba pouze jedné kandidující strany. V takovém případě volič zaškrtne velký křížek nahoře a jeho hlas dostanou všichni kandidáti jím vybrané strany.

Nejsložitější je třetí způsob. Kombinovat se může velký křížek i malý křížek. Volič může označit velkým křížkem jednu stranu a následně může malými křížky označit kandidáty z jiných stran. V příkladu kdy se volí třeba 35 zastupitelů a volič zaškrtne velký křížek jedné strany a osm kandidátů z jiných stran. Připadne straně, kterou označil velkým křížkem 27 hlasů.