O tom, kdo po případném úspěchu ve volbách usedne do křesla starosty, však mají kandidující subjekty většinou jasno.

Po posledních volbách před čtyřmi roky se ve Svitavách ustavila koalice pěti stran – Sdružení pro město Svitavy, ODS, ANO, ČSSD a KDU-ČSL. Post starosty obhájil už podruhé za sebou David Šimek (Sdružení pro město Svitavy).

„Za naše sdružení jsem navržen za lídra já. Kandidovat na pozici starosty budu potřetí. V komunální politice kandiduji počtvrté. Jelikož mám ještě chuť, sílu, podporu a nápady, jak rozvíjet naše město, rád bych ve funkci pokračoval,“ uvedl David Šimek.

Ambice podílet se z pozice starosty na vedení města má i radní Jaroslav Kytýr, který je jedničkou kandidátky hnutí ANO. „V případě úspěchu budeme s koaličními partnery jednat o obsazení radnice,“ řekl.

MIroslav Šafář.
Za Rozumné jde do senátních voleb veterinář

Stranou nezůstává ani současný místostarosta Pavel Čížek, který je lídrem kandidátky ODS a nezávislých. „Rozmanitá práce pro rodné město, ve kterém rád žiji, rozvíjet Svitavy tak, aby lidé ve městě chtěli žít, cítili se bezpečně a byli na své město právem hrdí,“ odpověděl Čížek na otázku, proč se uchází o post starosty.

Učitelé v čele

S obměněným čelem kandidátky jdou do podzimních voleb sociální demokraté. Jedničkou a kandidátkou na starostku je pedagožka obchodní akademie Monika Pelíšková. Příštím starostou by se v případě výrazného volebního úspěchu mohl stát i lídr kandidátky KDU-ČSL, pedagog svitavského gymnázia Jiří Žilka.

Svitavská KSČM vsadila ve volebním klání na osvědčené politiky. Lídrem a kandidátem na starostu je současný zastupitel Libor Zelinka. „Netrváme na postu starosty, kdybychom ale vyhráli volby, situace by byla pochopitelně jiná,“ uvedla svitavská zastupitelka Lidmila Kružíková.

Nově a s vervou se do boje o starostenské křeslo vrhli svitavští Piráti, kteří sestavili kandidátku společně s nezávislými. Spolu s ČSSD jsou druhou stranou, kterou do voleb povede žena. „Za náš volební subjekt je kandidátkou na starostku Libuše Vévodová,“ potvrdil další z kandidujících Vojtěch Fadrný. Libuše Vévodová byla do svitavského zastupitelstva dvakrát za sebou zvolena za sdružení Naše Svitavy, které se však rozpadlo a kandidovat nebude. Vévodová loni na podzim vstoupila do strany a kandidovala za Piráty i do poslanecké sněmovny.

O přízeň voličů se bude ucházet i Vlastimil Pechanec, který je lídrem kandidátky Dělnické strany sociální spravedlnosti a Národní fronty. Za Hannigovu stranu Rozumní je lídrem Miroslav Šafář.

Jaroslav Novák Večerníček.
Okamurův poradce kandiduje do senátu

Starostové Svitav od roku 1990
1990 - 2000: Jiří Brýdl
2000 - 2006: Václav Koukal
2006 - 2010: Jiří Brýdl
2010 - dosud: David Šimek